Anmeldelser · Europæiske perler · Klassikerhjørnet

Franz Kafka: Die Verwandlung

Forrådt af sin krop

”Als Gregor Samsa eines Morgens aus unruhigen Träumen erwachte, fand er sich in seinem Bett zu einem ungeheueren Ungeziefer verwandelt.“ (Da Gregor Samsa en morgen vågnede fra urolige drømt, fandt han sig selv liggende i sin seng forvandlet til et uhyrligt skadedyr.)

Franz Kafka: Die Verwandlung - forside

Sådan lyder de første linjer i Franz Kafkas klassiske fortælling om manden, der bliver til et insekt, og i øvrigt var en af de få ting, han faktisk selv udgav inden sin død. En brat start, må man sige, og Kafka udforsker aldrig, hvad der er gået forud eller hvad der kunne være forklaringen på forvandlingen. I stedet fremskriver han nådesløst konsekvenserne og følger historien til dens bitre og logiske ende.

Gregor bor med sine forældre og sin søster i en lejlighed. Det er hans indtægter som handelsrejsende, der forsørger dem, og den fatale morgen skulle han have været med toget igen. Snart står chefen og banker på den låste dør, og da Gregor endelig får den låst op viger de alle tilbage i rædsel. Han kan end ikke tale længere, og snart lever han indespærret i sit værelse, hvor kun søsteren tør komme og kun når han holder sig skjult.

Mens hans krop forfalder og menneskeligheden svinder ind, kan han følge, hvordan resten af familien må kæmpe for at overleve. Der er aldrig nogen bedring, aldrig noget håb, kun en krop, der engang var familiens styrke, men som nu er reduceret til en pinlig belastning.

Der er mange ligheder med Processen: I begge historier rammer ulykken hovedpersonerne pludseligt og uden forklaring. Det er absurd og meningsløst, og gennem fortællingen tager historien gang på gang en drejning til det værre. Men der er ingen forklaring på hverken arrestationen eller forvandlingen. Det sker bare og river ubønhørligt hovedpersonerne med.

Hvor absurd præmissen end er, så er Forvandlingen dybt fascinerende. Jeg fortvivlede med Gregor over kroppens pludselige og uforklarlige forræderi, og selvom det kan være svært at sætte fingeren præcist på, hvad der får fortællingen til at fungere, så følte jeg mig helt opslugt af den til sidste side.

4½

3 kommentarer til “Franz Kafka: Die Verwandlung

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s