Anmeldelser · Kunst og kultur

Jan Bonek: Cubist Prague

Guide til arkitektonisk avantgarde

Kubisme blev grundlagt af Paul Brague og Pablo Picasso kort efter 1900, og der er ingen tvivl om, at kunstretningen fik sit mest markante udtryk i billedkunsten. Kun Prag forsøgte man for alvor at overføre ideerne til arkitektur, og det resulterede i en række markante byggerier, der blev opført lige før og lige efter 1. verdenskrig.

Cubist Prague - forside

Boneks bog er en guide til de vigtigste huse, og bogen er derfor logisk opdelt i kvarterer, så man kan have den med i lommen, når man går rundt i byen. Det gjorde vi også den sidste dag, hvor vi så en række interessante huse langs Vltava. Vi besøgte også Grand Café Orient i Huset med den Sorte Madonna, som var en stor og fantastisk gennemført oplevelse. Alting er ført tilbage til den oprindelige stil med takkede knagerækker, vidunderligt specielle lamper og en gennemført stil. Det bør man ikke snyde sig selv for, hvis man kommer til byen.

Grand Café Orient i Prag

Huset er selvfølgelig også med i bogen. I indledningen beskrives de 4 centrale arkitekter i bevægelsen, men der mangler desværre et konkret forsøg på at beskrive, hvad man egentlig skal forstå ved kubistisk arkitektur. I billedkunsten handler det bl.a. om at vise alle sider af tredimensionale objekter på en gang, men det er der ikke det samme behov for på en bygning, der ikke påstår at repræsentere noget tredimensionelt. Den er tredimensionel.

Derfor er det mest karakteristiske faktisk brugen af knæk, hjørner og geometriske former. Det ses tydeligt på facader, opdeling af vinduespartier, smukke smedejernsgitre og andre steder. Resultatet er nogle spændende bygninger, der ikke rigtig minder og noget andet, jeg har set.

Cubist Prague er en glimrende guide med masser af flotte billeder og en ok gennemgang af de enkelte huse. Den var nyttig at have med sig rundt, men jeg savnede en lidt mere analytisk præsentation af de teoretiske overvejelser bag.

3½

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s