Anmeldelser · Klassikerhjørnet

Karel Capek: Krigen mod Salamandrene

Padderne kommer!

Da Capek udgav sin roman i 1936 var Hitler allerede ved magten i Tyskland og risikoen for en ny verdenskrig rykket nærmere. Der er derfor ingen tvivl om, at det ikke så meget var padder fra Stillehavet, der bekymrede ham, som den internationale udvikling, han kunne følge i aviserne.

Karel Capek: Krigen mod salamandrene - forside

Bogen fortæller historien om krigen længe efter, at den brød ud. Kaptajn von Toch opdagede først salamandrene på en lille ø i Stillehavet, hvor han søgte efter nye områder for perledykning. Ved et tilfælde opdager han, at de er intelligente og kan trænes til at søge efter perler mod at få knive og andre redskaber. Hjemme i Prag lykkes det ham derefter at overtale industrimagnaten Bondy til at støtte en systematisk udnyttelse af salamandrenes talenter, og inden længere bliver nye kolonier af salamandre placeret rundt omkring i Stillehavet.

Von Tochs motiver er idealistiske: Han vil gerne tjene penge på perler, men han er i virkeligheden mest optaget af at hjælpe salamandrene. Alligevel er han den centrale figur, for det er ham, der åbner vejen for de virkelige entreprenører. Efter Tochs død beslutter Bondy nemlig, at projektet skal skifte gear. Nu skal salamandrene sættes ind på alskens – og kystudvidelsesprojekter, og det skal ske på industriel skala med masseopdræt og træning, mens de virkelige penge tjenes på salamanderfoder, transport og udstyr.

Selvfølgelig er der masser af interesserede kunder. Selvfølgelig udvikler salamandrene sig, så de efterhånden deltager i forskning og skaber deres egne ideer og samfund. Og selvfølgelig udnytter staterne dem i oprustningen ved at lave undersøiske militære anlæg og ved at træne dem i våbenbrug.

Det skal selvfølgelig gå galt, og det gør det også, men selv da er den indbyrdes rivalisering mellem staterne for stærk til at stå sammen mod salamandrene. Menneskenes indbyrdes uenighed gør det nærmest umuligt at tage kampen op med de mere ensrettede og effektive salamandre. (Eller kommunister eller nazister eller fascister – vælg selv.)

Bogen er selvfølgelig en satirisk kommentar til samtidige begivenheder. Den ”videnskabelige” benægtelse af salamandrenes intelligens modsvarer den ”videnskabelige” raceforskning, tyskerne opdager ”langskallede og lyse” salamandre i Østersøen, som angiveligt er andre salamandre overlegne osv. Men den er stadig relevant. Vi har jo stadig problemer, som vi ikke kan tage os sammen til at løse i fællesskab. Argumenterne mod at afbryde forsyningerne til salamandrene minder forbløffende meget om argumentationen mod en grøn omstilling i dag: Det vil gå ud over produktion og vækst; hvis vi ikke leverer forsyningerne, så er der andre, der gør det osv.

Capek udvikler en salamandervidenskab, som gør deres verden og trussel virkelig, og selvom han skriver med humor, så er man aldrig i tvivl om, at baggrunden er alvorlig. Jeg følte mig godt underholdt hele vejen, og jeg er sikker på, at Krigen mod salamandrene også har budskaber til os mange år endnu.

4

En kommentar til “Karel Capek: Krigen mod Salamandrene

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s