Anmeldelser · Billeder med ord - ord med billeder

Vittorio Giardino: Jonas Fink 1-3 (Barndommen, Læretiden & Ungdommen)

Opvækst i Prag under kommunismen

Jeg har tidligere læst Giardinos albums om Max Friedman (Ungarsk Rapsodi og No Pasaran) der beskæftigede sig med mellemkrigstidens ideologiske modsætninger mellem demokrati, fascisme og kommunisme. Giardino er tydeligvis optaget af, hvordan verden er kommet til at se ud, som den gør i dag, og den historiske interesse matches fint af en detaljeret og realistisk tegnestil.

Jonas Fink 1 - forside

Serien om Jonas Fink foregår lidt senere. Vi er i Prag i 1950’erne, hvor kommunisterne har sat sig solidt på magten. Stalin forbereder sin sidste store udrensning, og Jonas’ far bliver arresteret og smidt i fængsel. Officielt for antisocialistisk virksomhed, men i realiteten fordi han er jøde. Det kan virke bizart, at Stalin så kort tid efter holocaust var klar til at gennemføre udrensning af jødiske medborgere, men på den anden side, var der ikke meget, der holdt Stalin tilbage fra noget som helst. Under alle omstændigheder rulles kampagnen ud over vasalstaterne, og den intellektuelle Fink-familie tvinges til at lægge livet om.

Jonas Fink 2 - forside  Jonas Fink 3 - forside

Moderen må sælge klaveret, opgive lejligheden og tage ufaglært arbejde, mens Jonas bliver forhindret i at fortsætte på gymnasiet, som han ellers havde evner til. Uddannelsesressourcerne er begrænsede, og de skal selvfølgelig ikke bruges på en folkefjende! I stedet får han arbejde som arbejdsdreng på en byggeplads og siden kommer han i lære som blikkenslager hos den livskloge Slavek. Slavek undlader at støtte regimet, hvor han kan, men holder sig i øvrigt på god afstand af politiske spørgsmål. Så hellere drikke et par øl i Kralik.

Jonas Fink handler først og fremmest om det at vokse op. Tabet af faderen ledsages af udelukkelse fra det gode selskab og kammeraten Jiri, fordi forældrene frygter at lide samme skæbne, som familien Fink. Heldigvis er Jonas både klog og robust, så han finder sin egen vej frem. Efter en kort læretid hos Slavek bliver han ansat som medhjælper i en boghandel, og bøgerne åbner en helt ny verden for ham. Da han genfinder vennen Jiri nogle år senere, åbnes vejen til en kreds af gymnasieelever, som dyrker forbudte litteratur. I første omgang er Jonas mest optaget af den smukke Tatiana, men inden længe læser og finder han også de forbudte tekster. Med det hemmelige politi på sidelinjen er det ikke ufarligt.

Jonas Fink - sideeksempel

Tegnestilen er velkendt for Giardino-fans. Historien foregår på et bestemt sted og bestemt tidspunkt, og den realistiske streg og de mange detaljer gør det nemt at leve sig ind i historien. (Det er selvfølgelig svært at vide, om Prag så sådan ud i 1950’erne, men det rammer i hvert fald min ide om det.) Samtidig formår han at ændre personerne i takt med at de bliver ældre: Jonas går fra at være dreng til at være en ung mand; moderen slides gradvis ned af de hårde nattevagter og bekymringerne for faderen.

Jeg har læst alle tre bind samlet, og det vil jeg også anbefale andre at gøre. (Som minimum hører Læretiden og Ungdommen sammen – det er ét bind på italiensk, der her er delt op i to.) I det hele taget kan Jonas Fink anbefales. Det er et stærkt vidnesbyrd om det undertrykkende system, der for 25 år siden brød sammen og banede vejen for det åbne Europa, vi kender i dag.

4

En kommentar til “Vittorio Giardino: Jonas Fink 1-3 (Barndommen, Læretiden & Ungdommen)

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s