Anmeldelser · Billeder med ord - ord med billeder

Chris Claremont: Essential X-Men vol. 6

Når mere ikke er bedre

De fleste er enige om, at et af højdepunkterne i amerikanske superheltetegneserier var samarbejdet mellem Claremont og John Byrne om X-Men omkring 1980. Sammen skabte de et unikt univers med gribende personer, gruppedynamik og langsomt udviklende historier, der gjorde hæfterne værd at læse som et samlet værk.

Essential X-Men vol 6

Det gjorde også X-Men til Marvels bedst sælgende blad, og på sigt var det med til at underminere seriens kvaliteter. Der blev introduceret et væld af nye serier – New Mutants, X-Factor, Wolverine mv. – og cross-over historier skulle sikre, at det store X-Men publikum også fik sig en smagt på andre serier. Problemet er, at sammenhængen i hovedserien går tabt, og det illustreres tydeligt i dette opsamlingsbind. Her er numre fra hele fem forskellige serier, og både Secret Wars II og Mutant Massacre fremstår fragmenterede og usammenhængende.

Der er selvfølgelig også gode historier i. De bedste handler bl.a. om Storms fortsatte udvikling, så hun til sidst fremstår som gruppens naturlige leder, selvom hun har mistet sine superkræfter. Samtidig kæmper Rachel med sin tvivl og sine indre dæmoner. Efter rejsen tilbage i tiden bliver forskellene på hendes erindringer og samtiden hele tiden større Det bliver tydeligt, at der ikke bare findes et enkelt greb, der kan standse det voksende had til mutanter. Hun er sin mors datter, og Fønix-kraften og den medfølgende gudekompleks lurer lige under overfladen.

Selv de bedste serier har mindre gode perioder, og dette er ikke et af højdepunkterne i X-Men.

3

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s