Anmeldelser · Billeder med ord - ord med billeder

Marcel Ruijters: De hellige

Konstruerede helgenberetninger

To af de centrale kendetegn ved den kristne middelalders kultur var helgenberetningerne og kirkeudsmykningen. Ofte blev de to kombineret, for fortællingerne om de mange helgeners liv var både underholdning og opbyggelig litteratur for folket.

De hellige - forside

Marcel Ruijters bygger videre på elementerne i sin graphic novel De hellige. Her fortæller han en række fiktive helgeners mærkelige liv, og illustrationerne er tydeligt inspireret af middelalderens stil. Det virker oplagt, men i praksis fungerer det ikke særligt godt. Historierne er simpelthen ikke gode nok. Som enkeltstående fortællinger løfter de sig ikke, og som religionskritik er de slet ikke radikale nok.

Det er ærgerligt, for tegningerne fungerer faktisk. Der er nok traditionelle elementer til at genkende stilen, og samtidig nok moderne komposition til at læse bogen som tegneserie.

Faktisk tror jeg, at bogen ville have virket langt stærkere, hvis Ruijters havde illustreret nogle ægte helgenberetninger. Enten ved at holde sig strikt til at illustrere de oprindelige tekster som Roger Crumb gjorde det med 1. mosebog i Verdens skabelse eller ved at oversætte teksten til et nutidigt publikum.

2½

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s