Anmeldelser · Billeder med ord - ord med billeder

Chris Claremont: Essential X-Men vol 5

Nostalgisk gensyn

Engang læste jeg mange superheltetegneserier, og i flere år var Projekt X / X-Men min favorit. Fortællingen om mutanterne, der prøvede at redde den verden, der foragtede dem, havde åbenlyse paralleller til apartheid og andre former for racisme, som også optog mig. På et tidspunkt holdt jeg op, men nu har min søn kastet sit blik på plastikkasserne med gamle hæfter, og da vi var i Fantask faldt jeg over Essential X-Men, der genudgiver de klassiske hæfter i sort/hvid.

Essential X-Men vol 5

For mig er X-Men først og fremmest forbundet med Chris Claremont, der skrev serien med forskellige tegnere fra 1976-1991. Det er uhørt længe, og det gav ham mulighed for langsomt at udvikle sine personer, og strategiske udskiftninger i gruppen tilførte automatisk ny dynamik.

De træk er også tydelige i dette bind med historier fra 1983-84. Efter seriens første højdepunkt, hvor John Byrne svingede blyanten, fald kvaliteten noget, men her har Claremont endelig fået en fast tegner med format: John Romita Jr. Og det er som om, det igen inspirerer til bedre historier.

Historierne er blevet til over 1½ år, og når man læser dem i sammenhæng, bliver det tydeligt, hvordan Claremont udvikler personerne. Det er især Storm, der i centrum. Hun gør op med sin fortid som gudinde og bliver i den grad menneskelig, da hun skifter til lædertøj og punkerhår. Det er en udvikling, der på sin vis når sit naturlige endemål, da hun mister sine kræfter for altid – eller så tæt på altid, som noget kan være i superhelteverdenen – og hun må søge tilbage til sine afrikanske rødder.

Men det er ikke den eneste kvinde, der bliver sat på prøve. Rogue udvikler sig fra foragtet af alt og alle og ikke mindst sig selv, til en eller anden form for accept og ligevægt. Kitty Pryde bryder ud af sødt-geni-med-styr-på-det-hele, da hun droppes af kæresten og tvinges til at stå på egne ben.

Mange af numrene er også udgivet på dansk, og selvom det var sjovt at få fyldt hullerne ud, så er det svært at være uenig med redaktørernes linje. Det er tydeligvis de bedste numre, der er blevet udvalgt.

3½

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s