Anmeldelser · Billeder med ord - ord med billeder

Fábio Moon & Gabriel Bá: Daytripper

Meningen med livet – og med døden

Kan man egentlig bedømme et menneskes liv, før det er slut? Døden er et vilkår for os, og på mange måder er det først, når det hele er ovre, at vi for alvor kan bedømme det. Hvis man tror på det, så må en stilling som nekrolog-forfatter være det ideelle udgangspunkt for at se tilværelsen efter i sømmene, men sådan er det ikke for Brás de Oliva Domingos. For ham er det bare et job, der skal skaffe smør på brødet, indtil han er klar til at følge i sin berømte forfatterfars fodspor.

Daytripper - forside

Trods navneforskellen er de to bagmænd tvillinger. De er født og bor i Sao Paulo, men serien er udgivet på engelsk hos DC i 2010. De er tydeligvis optaget af livets helt store spørgsmål: Hvad er det, der former vores liv? Hvad er det vi drømme om – og hvordan gør vi drømmene til virkelighed?

Hovedpersonen Brás er som sagt i tvivl. Stillingen på avisen er i hvert fald ikke det rigtige, men han ved ikke, om han tør forfølge drømmen om at blive forfatter. Den berømte far bliver en forbandelse, og Brás ved ikke om han har evnerne til at træde ud af faderens skygge.

De ti kapitler er nedslagspunkter i Brás liv. Fra hans ferier hos bedsteforældrene som dreng, over rejserne med vennen Jorge og livet med de to kvinder, der former hans voksne tilværelse. I et meget symbolsk ladet kapitel fødes hans søn, samme dag som hans far dør. Sorg og glæde blandes sammen, og det bliver meget tydeligt, at vi er led i kæder af generationer, der skal følge efter hinanden. I sidste ende er det børnene og familien, der giver ikke bare livet men også døden mening.

Det originale greb i Daytripper er brugen af dødsmotivet. Brás dør i hvert eneste kapitel, der former sig som en nekrolog over hans liv, hvis det var sluttet på lige netop dette tidspunkt. Som læser er man først chokeret, så lidt irriteret, så accepterer man det som en præmis og til sidst vækker det til eftertænksomhed. Livet er et mysterium, uanset hvor man er i livet, og når ingen er os ved, hvornår vi skal dø, så nytter det ikke noget at udskyde alle drømmene til et senere tidspunkt.

Daytripper - sideeksempel

Tegningerne passer fint til fortællingen. Det er nemt nok at genkende Brás og de andre, selvom vi møder dem i mange forskellige aldre, og det fungerer fint, når historien flyder over i drømmeagtige sekvenser. Alt i alt en glimrende bog, som G. Floy Studio skal roses for at have udgivet på dansk.

4

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s