Anmeldelser · Billeder med ord - ord med billeder

Goscinny & Uderzo: Asterix 1-3

Rom i populærkulturens spejl

Sidste år begyndte jeg (gen)læsningen af Asterix’ samlede eventyr. De er mange, og selvom jeg tydeligt husker den lille galler og hans tykke (undskyld, Obelix: tæt byggede) ven fra barndommen, så er der også mange historier, jeg aldrig fik læst dengang. Gensyn eller ej, indtil videre er det en fornøjelse at læse de forskellige albums.

Asterix - Den komplette samling bind 2

Bind 4-6 udkom i starten af 1960’erne, først i tegneseriemagasinet Pilote og siden i selvstændige albums. Selvom scenen var sat i antikken lige efter Cæsars erobring af Gallien, så var den i høj grad et produkt af sin samtid. Det vrimler med referencer til populærkulturen, og jeg er sikker på, at det kun er nogle af dem, jeg gennemskuede. (Indledningen er en stor hjælp, men den har nok også overset noget.)

Det er især populærkulturen, der er i spil, og her er der ingen fransk angst for Hollywood og det amerikanske. Bind 4, Asterix som gladiator, er tydeligt inspireret af Spartacus-filmen med Kirk Douglas i hovedrollen, og bind 6, Asterix og Kleopatra, trækker tydeligt på en anden amerikansk blockbuster om den ægyptiske dronning. Bind 5 havde jeg ikke læst tidligere, men som mangeårig fan af Tour de France er det ikke svært at finde inspirationen til turen rundt i Gallien.

Historien følger den vante opskrift: Romerne intrigerer, men heldigvis klarer Asterix og vennerne ærterne med list og en god portion trylledrik. I Asterix som gladiator er Troubadurix blevet kidnappet af en forfængelig romersk general, og kun ved at gå i gladiatorskole kan vennerne befri ham fra de dybe fangehuller, hvor han er ved at plage livet af vogterne med sin karakteristiske stemme.

I næste historie vælger romerne den ultimative straf til gallerne: De omringer byen med en mur og nægter dem på den måde adgang til civilisationens glæder. Det er gallerne ligeglade med, men de vil ikke finde sig i at få begrænset deres bevægelsesfrihed, og derfor indgår Asterix et væddemål: Hvis han kan rejse Gallien rundt og bringe landets mest berømte specialiteter tilbage, skal muren sløjfes.

Endelig er der historien om den arrogante Cæsar, der nægter at tro på, at ægypterne kan udrette noget som helst på egen hånd. Det har han sådan set ret i, hvis man skal stole på albummet, men Kleopatra vil selvfølgelig ikke finde sig i at tabe et væddemål om at bygge et palads, så arkitekten Linealis må rejse til Gallien for at hente hjælp hos Miraculix.

Formen ligger efterhånden fast, men der introduceres stadig nye holdepunkter.. Både de uheldige sørøvere og Idefix er nye opfindelser, der hurtigt finder deres faste plads i den asterix’ske verden. De tre albums er fint skruet sammen, fyldt med humor og så afgjort stadig god underholdning.

3½

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s