Anmeldelser · Billeder med ord - ord med billeder

Niels Roland: Menigmands guide til dommedag

Populærvidenskabelig tegneserie med humor og kant

Gennem tiden er der fremsat et væld af dommedagsteorier, og det er dem Roland går på klingen her i bogen. Dommedag skal ikke forstås som guddommelig straf – selvom Gud da kigger forbi fra tid til anden, sådan som det også kendes fra Rejsen til Saturn eller Statsministeren – men derimod som verdens eller i hvert fald menneskehedens undergang.

Menigmands guide til dommedag - forside

Historisk set er det sket flere gange. Ikke for mennesket, selvfølgelig, men for hovedparten af klodens arter, der i bølger er blevet udslettet. Forklaringerne kan være mange, men en gentagelse er mulig og mange af årsagerne er helt uden for menneskelig kontrol som f.eks. de meteornedslag, der gjorde en ende på dinosaurerne.

I dag synes den største trussel synes nu at komme fra mennesket selv. Det gælder både for de andre arter på kloden, der uddør i et forrygende tempo, og for menneskeheden, der potentielt trues af alt fra kunstig intelligens til atomkrig og menneskeskabte klimaændringer.

Roland blander videnskabelige teorier med science fiction klassikere og popkultur – hvor hurtigt ville en zombie-trussel f.eks. udvikle sig? – men han er også god til at skelne skidt fra kanel og afslutter pædagogisk kapitlerne med et bekymringsbarometer.

Menigmands guide til dommedag - udklip

Der er ingen tvivl om, at han tager emnerne seriøst, ikke mindst når det gælder advarslerne fra global opvarmning og ukontrollabel krig, men det hele bliver fortalt med klassisk dansk humor. Ofte står tegningerne som sjove kommentarer til teksten, sådan som det bl.a. også kendes fra Claus Deleuran.

Jeg var fint underholdt undervejs, og jeg tror såmænd også, at jeg blev klogere. Men der er alligevel så mange bud på undergangen, at der ikke er tid til at gå i dybden med dem. Heldigvis slutter bogen med en litteraturliste med tips til, hvor man selv kan søge videre.

3½

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s