Anmeldelser · Europæiske perler

Wolfgang Herndorf: Tschick

Fantastisk tysk ungdoms-roadmovie-roman

Det her er ikke bare godt. Det er heller ikke bare rigtig godt. Det er rigtig, rigtig godt! Wolfgang Herndorf slog igennem med Tschick, der udkom på tysk i 2010 og omgående blev en bestseller. Det er i den grad velfortjent, for sjældent er unge blevet fanget bedre midt i pubertetens omskiftelighed. Der er håbløs forelskelse og behovet for at blive set, der er behovet for at klare sig selv, når familien svigter, og der er først og fremmest et vidunderligt smukt venskab og en voldsom appetit på livet.

Tschick - forside

Maik Klingenberg går i 8. klasse. Han er ikke nederst i hierarkiet, men han hører heller ikke rigtig med, så den ikke-erklærede kærlighed til Tatjana kommer ikke rigtig nogen vegne. Hjemme står det heller ikke for godt til. Moderen er alkoholiker. Det er ikke det værste, men flere uger i træk er hun af sted på afvænningsklinik. Faderen er en forretningsmand i problemer, og ham har Maik det i virkeligheden sværere med. Da han drager af på ”forretningsrejse” med assistenten Mona, er det en lettelse, selvom han skal være alene hjemme de første to uger af sommerferien.

Det er nok en drøm for de fleste 14-årige, men det er de færreste, der kommer ud for samme eventyr som Maik. Den russiske outsider fra klassen Andrej Tscichatscow, eller Tschick, dukker nemlig op. De har intet haft til fælles, men Tschick er vild med Maiks jakke, og de finder sammen i et outsider-fællesskab. Da Tscick stjæler en gammel Lada beslutter Maik, at han for en gangs skyld ikke vil være helt vild kedelig. Han tager med, og inden længe krydser de fra eventyr til eventyr gennem den (øst)tyske provins.

Provinsen er tydeligvis et fremmed land for to drenge fra storbyen – og måske også lidt for forfatteren. Nogle af de mennesker, de møder, nærmer sig det karikerede, men alle har noget forsonende over sig. Som Maik bemærker i slutningen af bogen, så advares man konstant mod fremmede, selvom de fleste i virkeligheden er flinke nok Det er i hvert fald dem, drengene møder på turen. Det kan selvfølgelig ikke blive ved med at gå godt, men det går heller ikke helt galt.

Tschick har lagt navn til bogen, og han er bestemt et interessant bekendtskab. Fuld og uopmærksom i skolen, men kun på overfladen ligeglad med at være udenfor. Han er selvfølgelig også ”street-smart” og en super kammerat, da han først kommer ind på livet af Maik.

Det er bogens fortæller og egentlige hovedperson. Selvom hans familie på papiret er meget mere velfungerende end Tschicks, så har han bestemt sit at slås med. Han er så intelligent, at han sagtens kan gennemskue sin situation, men det er først gennem historien, at han får modet til at bryde ud af den og skabe sin egen tilværelse. Maiks blik på verden er præget af ironi, men også af smerte og en uskyld. Det kan godt være han gennemskuer de voksnes gustne logik, men han forstår den alligevel ikke. Om forældrene siger han på et tidspunkt:

”Aber irgendwann kam ich zu dem Schluss, dass sie sich gern anschrien. Dass sie gerne unglücklic waren. Das hatte ich irgendwo in einer Zeitschrift gelesen: dass Leute gibt, die gerne unglücklich sind. Also die glücklich sind, wenn sie unglücklich sind. Wobei ich zugeben muss, dass ich das nicht ganz kapiert hab. Irgendwas daran leuchtete mir sofort ein. Aber irgendwas leuchtete mir auch nicht ein.” (70-71)

Jeg lo, smilte og følte med Maik og Tschick på deres forunderlige rejse. Jeg fik lyst til at følge i deres trofaste Ladas hjulspor, og det var med en trist og veltilfreds suk, at jeg klappede bogen sammen efter den sidste side. Desværre er romanen ikke oversat til dansk – og hvorfor er den egentlig ikke det? – men den tyske original er ikke svær at gå til.

5

3 kommentarer til “Wolfgang Herndorf: Tschick

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s