Anmeldelser · Butleren i biblioteket

Ferdinand von Schirach: Der Fall Collini

Tysk skyld i nye former

Schirach slog igennem med to bind fortællinger (Forbrydelser og Skyld) hvor han trak på sine erfaringer som advokat i Berlin. Måske er novellen hans egentlige gebet, for hans første roman er kort og i sin kerne en ganske simpel historie.

Der Fall Collini - forside

Caspar Leinen er nyuddannet advokat. En dag modtager han et opkald fra retten, der udpeger ham som beskikket forsvarer for Fabrizio Collini, der brutalt har myrdet den 85-årige virksomhedsejer Hans Mayer. Da det går op for Leinen, at han kender offeret personligt – har var bedste venner med Mayers barnebarn Phillip – komplicerer det sagen yderligere. Bedre bliver det ikke, da han møder Philips søster Johanna. De går i seng sammen, og hun beder ham droppe det sagen.

Det kan han ikke. Trods de personlige kvababbelser er han først og fremmest advokat og tilhænger af retsstaten, og dermed også forpligtet til at forsvare alle, der har behov for det.

At forsvare Collini er ikke nemt. Skylden er der ingen tvivl om, men om motivet, der kunne rumme formildende omstændigheder, nægter han at udtale sig. Leinen må grave dybt for at finde svar, men da det endelig lykkes, er det mørke hemmeligheder, der kommer op til overfladen.

Løsningen var på ingen måde overraskende, men bogen er et godt eksempel på, at den tyske ’Vergangenheitsbewältigung’ langt fra er et overstået kapitel. Schirach (født 1964) fortsætter det opgør, hans forældres generation indledte. Tematikken minder meget om Friedrich Dönhoffs krimi Savoy Blues, der bare er en meget dårligere roman.

Schirach skriver godt og hans portræt af den idealistiske advokat, der ikke lader personlige eller karrieremæssige hensyn stå i vejen for hans kamp for retfærdighed, er interessant. Desværre mangler historien de overraskelser, der kunne hæve bogen til en stor roman.

3½

En kommentar til “Ferdinand von Schirach: Der Fall Collini

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s