Anmeldelser · Kunst og kultur

Uden for myldretid

Smuk fotobog gør yderområderne mere tomme end de er

Realdania har med projektet Mulighedernes Land sat fokus på de stedbundne potentialer i yderområderne. Målet er at skabe udvikling, og når produktionen og de unge er blevet mere mobile end nogen sinde, så giver det god mening at fokusere på det, der er bundet til stedet og netop ikke kan flyttes. Ved siden af de fysiske indsatser, er der også blevet arbejdet med områdernes image, og det er Uden for myldretid et godt eksempel på.

Uden for Myldretid - forside

Fire fremtrædende fotografer (Christina Capetillo, Torben Eskerod, Carsten Ingemann og Henrik Saxgren) har fået frie hænder til at vise yderområdernes kvaliteter. Det er der kommet en udstilling ud af – den åbner på Fuglsang Kunstmuseum 27. januar og har tidligere været vist på bl.a. Kunstmuseet i Tønder – og så denne bog.

Resultatet er flotte og dragende billeder, men det var også ventet med så kompetente kunstnere. Det er tydeligt, at alle fire er draget at kontrasten til storbyen. Fokus er på horisonter, landskaber og ikke-mylder. Faktisk er der næsten ingen mennesker på billederne, og selvom stilheden og mørket selvfølgelig er potentialer, der adskiller landområderne fra storbyen, så får det også områderne til at virke mere mennesketomme og mere anderledes, end de i virkeligheden er.

Uden for myldretid - Christina Capetillo

Af de fire samlinger var jeg mest begejstret for Christina Capetillo, der veksler mellem billeder af provinsbyernes sammensatte kulturmiljø og landskabsbilleder, hvor horisontlinjen fortaber sig i det uendelige. Det er netop kontrasten mellem naturen og det menneskeskabte, der er særligt tydelig på landet. Jeg var også ret fascineret af Henrik Saxgrens hæk-billeder. Hans tese om, at de mest monumentale og velplejede hække er længst ude på landet er interessant. Når man dagligt kører rundt på Lolland, er det i hvert fald tydeligt, at de fritliggende huse næsten altid ligger på afgrænsede parceller. Det er muligt, at mange drømmer om det helt fritliggende hus, men i praksis foretrækker de fleste at markere grænsen med hegn eller hække.

Jeg håber, at jeg får tid til at se udstillingen ”live”. Selvom bogen er flot udstyret, så er mange af billederne alligevel så monumentale, at de fortjener at blive set i endnu større format. Det var spændende at læse fotografernes overvejelser, og Uden for Myldretid er bestemt et par timer værd. Men hvis du kun vil læse én fotobog fra de danske landdistrikter, så er Syd for Danmark mere helstøbt og interessant.

3

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s