Anmeldelser · Klassikerhjørnet

Nis Petersen: Sandalmagernes gade

Kærlighed og religion i det gamle Rom

Romanen fra 1931 tager os med tilbage til Rom under kejser Marcus Aurelius, der herskede fra 161-180. Her var kristendommen på fremmarch men stadig udsat for forfølgelse, fordi de kristne nægtede at ofre til kejseren. Han blev regnet for en guddom, og ofringen fungerede som en troskabserklæring over for staten.

sandalmagernes gade

Selvom truslen er konstant, så fylder konkrete forfølgelser ikke meget i romanen. Hovedpersonen er den unge digter, handelsmand og døgenigt Marcellus. Han har ikke den store handlekraft som faderen og bedstemoderen udviser, så det er mest når hormonerne løber af med ham, at han træder i karakter. Da faderen vil lade en væddeløbskører avle et barn med den unge slave Ruth, sørger han f.eks. for at komme i hans sted.

Da den lille Jon bliver født, bliver han hurtigt sendt i pleje, fordi der ellers er risiko for at et så sølle skravl bliver slået ihjel. Han vender senere tilbage, men slægtskabet går aldrig op for hovedpersonerne. I stedet bliver Marcellus elsker for den lidt ældre Elina, indtil den dragende Cæcilia dukker op. Her er problemet bare, at hun er ”kristi brud”. Han har ikke den store fidus til kristendommen, men måske er Cæcilia alligevel en messe værd?

Uden om Marcellus bevæger et bredt udsnit af det romerske folk sig. Der er asketiske filosoffer, kristne prædikanter, ægyptiske præster, pensionerede legionærer, værtshusholdere, læger og gadedrenge, som Jon bliver ven med. Det er skildringen af det romerske hverdagsliv med dets mad, lugte og kultur, der bærer store dele af bogen. Der er f.eks. en pragtfuld skildring af en romersk saturnalie-fest. Undertiden dukker kendte historiske skikkelser også op men dog kun i biroller.

Historien var lidt langtrukken, særligt i den midterste del, hvor Marcellus vakler mellem de to kvinder. Til gengæld formår Nis Petersen at tegne et levende billede af et meget blandet og kosmopolitisk samfund, og så kan man godt set igennem fingre med meget moderne begreber som ’aktier’ og ’kapitalister’. 1930’ernes brændende spørgsmål om racerenhed, eugenik og jødeforfølgelse mærkes også i romanen, hvor de kristne er det mindretal, der straffes for dets tro.

Sandalmagernes gade er en ok bog, men det er lidt for meget af det gode, at historien trækkes ud over 500 sider. En lidt strammere redaktion ville have klædt fortællingen, for Nis Petersen skriver, så det stadig er værd at læse ham.

3

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s