Anmeldelser · Butleren i biblioteket

Arthur Conan Doyle: The Memoirs of Sherlock Holmes

Skarpe detektivhistorier fra Baker Street

Sherlock Holmes er mesterdetektiven over dem alle. De fleste har et klart billede af hans udseende – enten fra Sidney Pagets tegninger fra Strand Magazine eller fra filmatiseringerne – og en idé om, hvordan han bygger sine teorier op på minutiøse iagttagelser. Det er elementært, Watson! Men det er langt færre, der rent faktisk har læst Doyles historier, og det er egentlig en skam, for de fleste af dem er stadig gode.

Sherlock Holmes af Sidney Paget

Bevares, formlen kan blive for simpel. Efter at have læst Memoirs of Sherlock Holmes fra 1894 er jeg i hvert fald blevet træt af de demonstrative eksempler på Holmes’ deduktive evner i starten af historierne. Men grundlæggende er det spændende at følge de udlagte spor, fra mysteriet først kommer til Watsons kendskab til sagen er afklaret.

Memoirs of Sherlock Holmes rummer tolv historier, og den slutter med det berømte opgør med professor Moriarty ved vandfaldet i Schweiz. The Final Problem er en af samlingens bedste noveller, men der er også andre historier, som viser en lidt mere menneskelig side af Holmes. I The Yellow Face tager Holmes f.eks. helt fejl. På vanlig vis har han udlagt sporene til en teori om afpresning, hvorefter det viser sig, at brikkerne også passer i et helt andet puslespil. Og i The Greek Interpreter møder vi hans mindst lige så excentriske bror Mycroft.

Der er ingen grund til at gå i detaljer med de enkelte fortællinger. De skal nydes uden kommentarer, og jeg tror, at de fleste krimifans stadig vil blive godt underholdt af den gamle detektiv og hans ivrige kronikør.

3½

En kommentar til “Arthur Conan Doyle: The Memoirs of Sherlock Holmes

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s