Om det at læse

Min bedste læseoplevelse i år: Graphic novels

I år har jeg læst mange graphic novels og tegneserier. Der har været mange gode oplevelser imellem, så det var ikke helt nemt at sammensætte listen.

Nyere dansk litteratur

Nyere udenlandsk litteratur

Graphic novels:

1. Katsuhiro Otomo: Akira bind 8. Takashis sejr 

Akira 8: Takashis sejr

Otomos storværk bør selvfølgelig læses i sin helhed, og det kan være svært at vælge et enkelt af de 19 bind ud. Alligevel var bind 8 noget helt særligt. Historien nåede et højdepunkt, da Akira vågnede af sin mangeårige søvn, og grafisk har jeg bogstavelig talt aldrig set noget lignende. Der er en dynamik og dramatik i ødelæggelsen af Neo-Tokyo, som er noget helt særligt.

2. Jodorowsky og Moebius: Inkalen

Inkalen - forside

Her har vi et andet mesterværk fra 1980’erne. Historien om John DiFool og Inkalen er svær at sammenligne med noget andet og faktisk også med sig selv. Det er som en kinesisk æske, der åbnes indefra. Hver gang det virker, som om man har forstået sammenhængen, udvides perspektivet. Det kan godt være, at historien bliver meget filosofisk til sidst, men jeg var med hele vejen, og det skyldtes ikke mindst, at Moebius formår at visualisere alle lagene i historien.

3. David Mazzuchelli: Asterios Polyb

Asterios Polyp - forside

Arkitekten Asterios er en benhård rationalist, der befinder sig i dyb krise efter skilsmissen fra den følsomme Hana. Som en anden Odysseus må han ud på en lang omvej for at finde tilbage til hende, og den historie fortælles stærkt og vedkommende. Særligt billedsiden er en nydelse med flotte sidekompositioner og en helt original brug af farven blå til den kantede Asterios og rød til den følsomme Hana.

Stærke kandidater lige uden for listen: Christin og Mézière: Linda og Valentins samlede eventyr bind 3, Jiro Taniguchi: Min fars dagbog, Alan Moore og Melinda Gebbie: Vildfarne piger og Kunwu Li og Pierre Otie: Et kinesisk liv 3: Pengenes tid

Som sidste år præsenterer jeg de bedste læseoplevelser i fire kategorier: Nyere dansk litteratur, nyere udenlandsk litteratur, graphic novels og klassikere. (Skellet mellem nyere litteratur og klassikere går ved 25 år.)

Den samlede ”vinder” udråbes nytårsaften.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s