Om det at læse

Nordisk Råds litteraturpris til Kim Leine

Det er lidt gamle nyheder, men jeg bringer dem alligevel: Kim Leine har vundet Nordisk Råds Litteraturpris for sin roman Profeterne i Evighedsfjorden. Uden at kende de andre kandidater virker det helt rimeligt.

Jeg havde nogle forbehold over for bogen, og i virkeligheden synes jeg nok, at debutromanen Kalak stadig er Leines bedste bog. Men historien om den tvivlsomme præst Morten Falck og hans oplevelser i 1700-tallets København og Grønland er både spændende og velfortalt, og så var det oplagt at give romanen lige netop denne pris. Romanen handler nemlig om forholdet mellem to nordiske folk, eller måske snarere, hvordan grønlænderne gennem mødet med danskerne blev en naturlig del af de nordiske folk, selvom det ikke lå lige for, hvis man ser på kultur og geografi.

Det var ikke alt sammen lige kønt, mens det stod på. Kim Leine tager fat om den danske folkesjæl og klemmer til. Selvom det passer dårligt med selvforståelsen, så har vi en fortid som kolonimagt. Det lader Leine os ikke glemme, men samtidig giver han os en medrivende og spændende historie. Har du ikke læst romanen endnu, så tøv ikke med at gøre det.

Tillykke!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s