Anmeldelser · Klassikerhjørnet

Theodor Fontane: Frau Jenny Treibel

Lille men fin roman om det berlinske borgerskab

Fontane var en af det tyske kejserriges mange store forfattere, og selvom han var kritisk over for overspændt militarisme, skrev han i høj grad Preussens historie indefra. I denne lille roman fra 1893 er det Berlins borgerskab, han tager under behandling.

Frau Jenny Treibel - forside

Familien Treibel har en farvefabrik, som har løftet dem op i det sociale system. De er blevet rige, har fået en ny villa og en titel (handelsråd) og de holder middage for pensionerede operastjerner og andre fra deres eget miljø. Hovedpersonen, eller i hvert fald den person handlingen drejer om, er moderen Jenny.

Hun giftede sig selv opad – hendes ungpigenavn var Bürstenbinder – og hun ynder at dyrke romantiske idealer om kærlighed. Alligevel farer hun i flint, da sønnen Leopold forlover sig med den unge Corinna. Hendes far er jo ikke andet end en professor, ude af stand til at levere en ordentlig medgift!

Forlovelsen vender op og ned på mangt og meget. Svigerdatteren Helena har tidligere været et irritationsmoment, men hun forvandles nu til en vigtig allieret i kampen mod den uacceptable forbindelse.

Det er en roman, der flirter med tragedien, for siden Romeo og Julie har forbudt kærlighed mellem unge hørt til tragediens arkeformer. Men det bliver kun ved flirten. Tragedien kan kun fungere, hvis alle parter er oprigtige, og i virkeligheden har Jenny helt ret i, at den rapkæftede og intelligente Corinna mere er drevet af sociale ambitioner end af ægte kærlighed, og i det spil er det surt at tabe – men det er ikke livstruende. (Hvad Leopold mener om sagen, finder vi aldrig rigtig ud af.)

I sidste ende er Frau Jenny Treibel et lystspil. Vi morer os med hovedpersonerne, når de ironiserer over hinanden, vi ophidses med dem, og de fleste kan nok genkende, at idealer sammenblandes med mere håndfaste interesser. Jeg nød at læse bogen, selvom det kan være svært at tro på, at selv det mest dannede borgerskab nogensinde har formuleret sig i SÅ lange og SÅ formfuldendte sætninger.

3

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s