Anmeldelser · Europæiske perler · Klassikerhjørnet

Doris Lessing: The Story of a Non-Marrying Man and other stories

Novellesamling opsummerer et stort forfatterskab

Lessing har altid skrevet om meget forskellige tematikker, og mange af dem er repræsenteret i denne novellesamling. Den blev først udgivet i 1972, men opsamler historier fra de foregående ti år. Der er science fiction, diskussion af venstrefløjen og dens problemer, ungdomsoprør, historier fra Rhodesia, hvor Lessing voksede op, og skildringer af parforholdet og dets mysterier.

Story of a non-marrying man - forside

Med så stor spredning mellem novellerne kan det være svært at pege på fællestræk – udover at de som sagt meget fint afspejler Lessings interesser. I stedet vil jeg give et par eksempler på de bedste historier.

Jeg var fascineret af ’Report on the Threatened City’, hvor en mission fra en anden civilisation prøver at hjælpe indbyggerne i San Francisco med at undgå en nært forestående katastrofe. Det bliver en fiasko, for der er ikke noget overraskende i, at byen er truet af jordskælv – der er bare alt for mange andre hensyn at tage til at den rationelle løsning, nemlig at flytte byen og menneskene til et sikkert sted, kan blive til noget. Det bliver til en skarp kritik af menneskets evne til at gentage gamle fejltagelser, og selvom San Francisco stadig står, så viser klimadebatten med al ønskelig tydelighed, at videnskabelige argumenter ikke i selv er nok til at få os til at ændre opførsel.

Titelnovellen var også interessant. En mand gifter sig med og forlader en hel stribe kvinder Sydafrika og Rhodesia. Hvorfor? På den ene side kan han tydeligvis ikke undvære kvindeligt selskab, på den anden side kan han ikke blive hos dem. Er det forpligtelserne, han flygter fra? Eller drømmer han bare om et simpelt liv, hvor han ikke skal bruge tiden å at tjene penge til kone og børn?

Andre historier handler om parforhold. Der er skuespillerinden, der bruger andre mennesker i sit arbejde, men holder sig for god til at sende en kærlighedserklæring til den gifte mand, hun er faldet for. Der er firkantsdramaet i ’Not a Nice Story’, hvor to vennepar lever side om side, og hvor den ene kvinde og den ene mand er utro med hinanden i årevis. Men er det egentlig forkert, når ingen bemærker noget, og alle er lykkelige?

De fleste historier er fyldt med rigtige mennesker og stærke dramaer. Jeg kunne genkende mange temaer fra andre Lessing-bøger, men novellerne uddybede dem frem for at gentage dem. Jeg fik faktisk vældig lyst til at læse videre i hendes romaner – ikke mindst science fiction fortællingerne.

4

 

Se også anmeldelse af The Golden Notebook

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s