Anmeldelser · Europæiske perler

Christa Wolf: Sommerstykke

Fortælling fra DDR’s efterår

Romanen er skrevet i løbet af 1980’erne, men den blev først udgivet i 1989, da DDR stod på randen af kollaps. Det er passende, for bogen er et vidnesbyrd om (et af) styrets mange problemer. Jan, Ellen og deres venner er ikke aktive modstandere af Honeckers diktatur, men de støtter det heller ikke længere.

Sommerstykke - forside

Trætte af politik og brudte idealer investerer de i gamle huse i en af de landsbyer, kollektiviseringen af landbruget har gjort overflødige. Nu sidder de og her hygger sig en sommer ude i den mecklenborgske provins med vin, snak, teater og gode venner. Det virker ægte, og det er ægte, men det er også et dække over noget, der er gået tabt.

”Vi kunne lige så godt endnu engang spille et af vores spil, der ofte havde været dejligt, opmuntrende, ja tilmed oplysende. Vi holdt hårdnakket fast i det. Vi ville endnu engang fremtvinge den gamle utvungethed, vi ville endnu engang være så frie, at vi kunne ironisere over de andre og os selv, det bærende skulle endnu engang være overbevisningen om, at ingen ville hinanden noget ondt. Det gik ikke godt.” (s. 176-77)

Efterkrigsgenerationens tab af egne idealer, er kun et element i romanen. Alle generationer oplever, at virkelighedens kompleksitet hugger sig ind på deres ungdoms idealer, og alle generationer må før eller siden se i øjnene, at de bliver ældre, og at livet også har en ende.

Sommerstykke er skrevet i et flot sprog med en del rørende scener, men bogens fortælling løftede sig aldrig for alvor for mig, selvom tematikken er spændende.

2½

Reklamer

One thought on “Christa Wolf: Sommerstykke

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s