Anmeldelser · Politik og samfund

Nikolaj Lubanski og Birgitte Klæsø: Velfærdsinnovation – en introduktion

Fin lærebog men mindre velegnet til praksis

Forfatterne konstaterer i deres forord, at velfærdsinnovation er kommet på mode i de seneste år. Det kan jeg bekræfte ude fra den kommunale virkelighed, og baggrunden er afgjort også genkendelig for alle med erfaringer fra offentlig administration: Et krydspres mellem demografiske ændringer (flere ældre, færre på arbejdsmarkedet), stigende forventninger om særligt tilrettelagt velfærd og lavvækst i kølvandet på finanskrisen har givet et akut behov for nytænkning.

Velfærdsinnovation - forside

Velfærdsinnovation skal give en introduktion til begrebet og samtidig være med til at klæde velfærdsmedarbejderne på – og her tænkes primært på lærere, pædagoger, sygeplejersker, socialrådgiver og andre fagpersoner fra professionshøjskolerne, hvor forfatterne selv arbejder.

Det vil være forkert at tale om en ukritisk begejstring for innovationsbegrebet. Bogen lægger ikke skjul på, at der også er meget luft i ambitionerne, og at man generelt stadig er alt for dårlig til at komme fra ide til reelle gevinster og ikke mindst til at få udbredt de gode løsninger, der trods alt er udviklet.

Bogen er inddelt i tre dele: Baggrund og teori, Modeller og metoder og Kritik og perspektiver. Der er altså tale om en ret traditionel lærebog, hvor den teoretiske baggrund ridses op, inden der præsenteres konkrete eksempler og rundes af med et konstruktivt kritisk syn på hele projektet. Som sådan fungerer bogen faktisk fint. Der trækkes linjer til Schumpeters entreprenørmodel, og der er en glimrende diskussion af forskellige innovationsmodellers styrker og svagheder.

Lubanski og Klæsø præsenterer også deres egen model: PISTI-modellen, der kombinerer innovationsteori med projektstyring. Den virker fornuftig, men for den medarbejder eller leder, der selv vil gå i gang med innovationsarbejdet, er den nok alligevel for kortfattet og overfladisk. Forfatterne henviser til yderligere materiale på nettet, og det er fint nok, men det understreger også, at bogen næppe kan stå alene, hvis innovationen skal håndteres så seriøst og systematisk, som de selv er fortalere for.

Sproget er let at gå til, og der er masser af gode eksempler, som man ikke kan lade være med at blive inspireret af. Jeg tror, at bogen vil blive populær hos mange studerende på professionshøjskolerne, så der inden længe vil komme nye medarbejdere med innovationslyst ud i kommuner og regioner. Og det er vel heller ikke så dårligt.

4

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s