Anmeldelser · Europæiske perler · Klassikerhjørnet

Robert Louis Stevenson: Ligrøverne

Da lægerne stjal lig

Stevensons lille fortælling – godt 40 ikke alt for tætskrevne sider – trækker på de mørke sider af lægevidenskabens historie. Forskning og uddannelse af læger er bl.a. afhængig af muligheden for at obducere og dissekere lig – men hvor fik man dem egentlig fra, før folk begyndte at testamentere sig selv til videnskaben?

Ligrøverne - forside

Det har man nok i virkeligheden ikke lyst til at vide, for ofte blev lig afleveret anonymt og mod betaling. Det betød ikke bare, at det hovedsagligt var vagabonder og andre subsistensløse, der kom i lægernes klør. Det betød også, at nogle kunne have en interesse i at myrde andre mennesker for at sælge liget.

Det skete faktisk i Storbritannien i starten af 1800-tallet, og det sker også i Ligrøverne. Den kendte læge MacFarlane møder på en tilfældig kro sin gamle studiekammerat Fettes. De var anatomiprofessorens assistenter i Edinburgh, og det viser sig snart, at de begge har set mere, end de bryder sig om i modtagelsesrummet, i dissektionslokalet og på de øde kirkegårde, hvor de har hentet friske forsyninger, når andre kilder svigtede…

Historien er kort og ligetil, men den er også uhyggelig, fordi man ved, at den ikke er så langt fra virkeligheden. Jeg læste den med fornøjelse, og det er yderst passende, at det lille forlag Jensen og Dalgaard har illustreret bogen med anatomitegninger.

3

En kommentar til “Robert Louis Stevenson: Ligrøverne

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s