Anmeldelser · Billeder med ord - ord med billeder

Mikkel Ørsted Sauzet: Aske

Haiti ser rødt

Aske er Sauzets debut, og det er med en historisk graphic novel, at han træder ind på scenen. Det er en spændende bog, men som læsere af bloggen vil vide, så har jeg det altid svært med tegneserier, der fortæller helt uden ord.

Aske - forside

Vi befinder os på Haiti i slutningen af 1700-tallet. Bogen følger en række skæbner på en sukkerplantage: En ung slavinde føder sit barn blandt sukkerrørene, inden hun kaster sig i døden. Hun er blevet gravid med en af de hvide og kan ikke holde det ud længere. En gammel heksemester bedriver woodoo – måske en indledning til oprør? Og endelig den hvide opsynsmand og en af hans venner. De skal modtage og brændemærke en ny kvindelig slave.

Slutningen af 1700-tallet var en opbrudstid i de europæiske kolonier i Amerika. Undertrykkelsen og udnyttelsen af slaverne var på sit højeste, også i de franske sukkerrørsplantager, men samtidig breder nye ideologiske strømme sig. De engelske kolonier udsendte deres uafhængighedserklæring i 1776, i Frankrig er Bastillen faldet i 1789, og det bliver åbenbart for mange, at oplysningstidens frihedsidealer er i modstrid med slaveriet.

Alt det skriver Sauzet ikke noget om, for historien fortælles som sagt alene med billeder. Læseren må altså selv sætte kontekst på. Han er dygtig til at skildre personernes smerte og fortvivlelse, men manglen på dialog gjorde historien lidt forsimplet i mine øjne. Særligt de hvide fremstår som karikaturer på liderlige opsynsmænd.

Aske - sideeksempel

Tegningerne er holdt helt i rødt, og det giver et indtryk af brændende varme og voldsomme undertrykte følelser. Haiti var en trykkoger, der var på nippet til at eksplodere i vold og hævn, og dét indtryk formidler billedsiden fornemt.

Aske er endnu et bevis på, at der er grøde i dansk tegneserie, hvor nye, spændende navne dukker op på stribe. Jeg glæder mig til at se mere fra Sauzets hånd i fremtiden.

3½

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s