Anmeldelser · Klassikerhjørnet

Charlotte Brontë: Jane Eyre

Voldsom kærlighedshistorie fra guvernantetiden

Jane Eyre er en af den engelsksprogede litteraturs klassikere, og når man læser den, forstår man det godt. Her er drama, kærlighed og gale kvinder gemt af vejen på loftet.

Charlotte Brontë: Jane Eyre - forside

Charlotte Brontë udgav romanen i 1847. Det var en tid, hvor der ikke var den store tiltro til kvinders intellekt, så både hun og søstrene Emily og Anne valgte at udgive under synonym. Historien fortælles af Jane selv. Hun er forældreløs og bor ti år gammel hos sin tante, da vi møder hende første gang. Det er hårdt og ulykkeligt liv, og selvom tanten mest er optaget af at får hende af vejen, viser det sig snart at være en befrielse at blive sendt på kostskole.

Romanen har klare gotiske elementer, og døden hviler hele tiden som en mulighed og i mange tilfælde også som en realitet over personernes liv. Janes første veninde dør i hendes arme, og da hun ti år senere forlader Lowood for at blive guvernante på Thornfield Hall, hvor den tilknappede Mr Rochester har taget en lille fransk frøken til sig.

Jane forelsker sig i Rochester, men det ligner en forbindelse uden chancer. Hun har ingen formue, og ´han har tilsyneladende øjnene helt andre steder. Samtidig hviler der en ubehagelig stemning over huset, og på tredje sal hersker den mystiske Grace Poole. Jane vågner flere gange om natten til mystiske lyde, og en dag redder hun kun med nød og næppe Rochester fra en brand i hans soveværelse. Noget er galt, og da Jane endelig står med lykken i sine hænder, opdager hun den frygtelige hemmelighed og bliver tvunget til at flygte over hals og hoved.

Brontë skriver ikke med den samme lethed som Jane Austen i Pride and Prejudice, men de har det tilfælles, at de portrætterer kloge kvinders liv – og det er netop hovedpersonernes vid og personlighed, de tavse og sammenbidte mænd falder for. Det er personer og følelser man kan tro på, og det er fortalt i et rigt og nuanceret sprog.

Jeg var godt underholdt hele vejen, og jeg vil bestemt anbefale bogen, selvom den har fået nogle år på bagen.

4½

Reklamer

3 thoughts on “Charlotte Brontë: Jane Eyre

  1. Det er nemlig lige præcis sådan en god bog med så uendeligt mange lag. Gotikken og dramaet hos Brontë får en til at vende side, efter side, efter side. Og jeg er ellevild med det feministiske portræt.

    Skøn anmeldelse af en skøn bog.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s