Anmeldelser · Europæiske perler

Claudio Magris: Som De sikkert forstår

Forunderlig gendigtning af Orfeus og Eurydike

Historien om Orfeus, der drager til dødsriget for at hente sin elskede Eurydike, er brugt og gendigtet utallige gange i litteraturen. Nu har Claudio Magris også givet sit bud på en moderne udgave, hvor dødsriget kaldes Hvilehjemmet og Gud omskrives til Hr. Formand. Man mærker lidt satirisk bid i retning af plejeindustrien, men først og fremmest er det en historie om kærlighed.

Som De sikkert forstår - forside

Det er den døde kvinde, der fortæller om sit liv med en berømt digter, og om hans fortvivlede forsøg på at hente hende tilbage til livet. Den vinkel er ikke tilfældig, for hun har ikke bare været hans elskerinde; hun har været hans muse og redaktør, den kraft, der førte hans vilde tænkning ind i faste rammer og gjorde den til kunst.

”Det er mig der har lært ham alt. Ikke kun kærligheden. Også den, det er klart, men også alt det andet, at være modig, at være trofast, at se mørket i øjnene og lade hånt om angsten … En mand, ikke en sølle skriver der skryder med sin pen og så stikker af.” (21)

Det er smukt og inspirerende skrevet og glimrende oversat af Hanne Jensen.

Myten ender ikke lykkeligt. Orfeus får lov til at tage Eurydike med ud af dødsriget, men kun hvis han ikke vender sig om, før han er helt ude. Men det gør han, og de forskellige versioner af historien har forskellige bud på hvorfor. Sådan er det også her, og det ses også fra kvindens synspunkt.

Magris har skrevet en smuk lille bog (55 sider) som rører ved tilværelsens store spørgsmål. Den er en smuk hyldest til kærligheden og til livet.

4

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s