Anmeldelser · Fra den vide verden

Mary McCarthy: The Group

Kvindeliv i en brydningstid

Da The Group udkom i 1963 holdt den sig to år på New York Times beststellerliste, og den blev i høj grad Mary McCarthys billet til almindelig berømmelse. Det forstår man godt, for det har tydeligvis været en roman til tiden. Temaer som kvindefrigørelse, politisk opbrud og den svære kamp for at få familie og karriere til at gå op i en højere enhed, har utvivlsomt været noget, mange kunne identificere sig med.

The Group - forside

Det er stadig en god roman, men den virker mere bundet af sin tid end Doris Lessings The Golden Notebook fra 1962, der beskæftiger sig med mange af de samme temaer.

Titlen hentyder til otte kvinder, der boede på samme kollegium inden de graduerede fra det fornemme college Vassar i 1933. De har alle fået klassisk dannelse, men det viser sig hurtigt, at det langt fra er nok til at klare livets realiteter. Bogen starter med et bryllup og den slutter med en begravelse, og romanen er et forsøg på at favne den voksne kvindes liv, sådan som det tog sig ud for den veluddannede elite i USA under depressionen.

Flere af kvinderne vil ikke bare være husmødre, der hygger sig med velgørende arbejde i fritiden. De vil have en karriere. Det er ikke så lige til, især ikke inden for kunst og kultur, hvor mange kæmper om få jobs. Endnu sværere er det at finde den rigtige mand at stifte familie med. Nogle er kun interesseret i sex, andre er impotente eller fastlåst i et ægteskab, som de slet ikke vil forlade, selvom de påstår det. Og så er der den patetiske Harald Petersen. Den frigjorte Kay forguder ham som et (miskendt) geni, men mest af alt er han et dumt svin og alt det, som kvinder skulle prøve at undgå.

Romanen handler også om sex, og med sine udførlige beskrivelser af samleje og præventionsmetoder har den utvivlsomt været vovet, da den udkom. Men det er ikke den tidsbundne provokation, der gør størst indtryk. Det er de almene elementer. Hver eneste generation må jo starte forfra med at finde sig selv over for det modsatte køn. Og selvom ideerne har ændret sig, så er børneopdragelse, fødsel og amning i høj grad stadig ideologiske kamppladser.

The Group giver et godt billede af den amerikanske overklasse, men Mary McCarthy bruger mange ord på at fortælle sin historie. Det gjorde læsningen lidt tung, og det var ikke alle historier, der fængede lige meget.

3½

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s