Anmeldelser · Billeder med ord - ord med billeder

Knud V. Larsen: Dr. Albert Merlings samlede bedrifter, bind 3

Avisserie holder niveauet til slut

I 1970’erne huserede Dr. Albert Merling i Berlingske Tidende. Sammen med sin kone, sine to døtre og kusken Boris rejste han rundt i Sydøsteuropa, hvor han både optrådte som tryllekunstner og opklarede mystiske hændelser. Hver dag kunne læserne nyde en omhyggeligt tegnet stribe, og en historie som typisk løb over 100-150 dage. 

Dr. Albert Merling bind 3 - forside

Anders Hjorth-Jørgensen var ven med Knud V. Larsen, og allerede inden dennes død i 2002 satte han sig for at genudgive de næsten 3000 striber i bogform. Det projekt afsluttes nu med bind 3, og med mulighed for at se værket i sin helhed, er der ingen tvivl om, at det er en stor gave, at hele serien nu er blevet tilgængelig. 

Vi befinder os stadig i 1872, men efter de forrige binds eventyr i de fiktive lande Transyldavien og Altenstein begiver familien Merling sig ind i mere kendte egne. Efter ankomsten til Debrecen i Ungarn rejser de med jernbane via Budapest, Wien og München til Heidelberg. Med tanke på at Jules Verne ganske kort tid efter sender Phineas Fogg verden rundt på bare 80 dage, går det ikke just hurtigt.

Merling og familien roder sig ustandseligt ind i nye eventyr, og Larsen giver dem også god mulighed for at promovere i gaderne. Særligt under opholdet i Wien klipper han dem flittigt ind i samtidige tryk, så man som læser føler, at man virkelig er der. Den særlige teknik giver serien sin helt egen stemning, men det får den måske også til at virke lidt gammeldags? Det virker i hvert fald som den bedste forklaring på dens afslutning i 1980, hvis der da ellers er andre forklaringer end den Berlingske selv gav, nemlig avisens reelle og alvorlige økonomiske vanskeligheder.

Albert Merling: Figurgalleri
Uddrag af seriens brogede figurgalleri

De gennemgående personer i dette bind er den hollandske vaneforbryder Piet van Toomet og den ligeledes hollandske kriminalkommissær Joost van der Zwammerdamm. Van Toomet er på flugt gennem Europa med den konstant forklædte kommissær i hælene, og flugten fører ham uvægerligt i samme retning som familien Merling.

Tematikkerne er velkendte: Kriminalgåder med et lettere okkult element som Stemmer fra afdøde og Thots bog, men der gøres mere ud af at formidle familiens hverdagsliv, og Frau Schleuders artisthotel i München er en kærkommen lejlighed til at præsentere det internationale gøglermiljø, som Merling var en del af, og som optog Knud Larsen så stærkt.

Det er altid en udfordring at læse striber i bogform. De er beregnet på konsum i små doser, og ofte hænger den overordnede historie kun delvist sammen, når de læses ud i en køre. Det problem gør sig ikke gældende her, hvor det eneste irritationsmoment er, at Larsen i periode næsten konsekvent starter hver stribe med at gentage sidste replik fra den foregående. Det er fint for avislæseren, der har sprunget en stribe over eller har brug for at få handlingen frisket op, men det er lidt tungt for boglæseren.

Samlet set er det detaljer. Albert Merling er smukt tegnet og fortalt, og serien holder sin egen stil og kvalitet fra start til slut. Jeg vil anbefale den til alle, der har interesse for (danske) tegneserier eller er fascinerede af den halvmoderne, halvgamle verden før første verdenskrig. Endelig skal Anders Hjort-Jørgensen små fine artikler i bøgerne fremhæves. De sætter værket i relief og gør en god serie endnu bedre.

Anmeldelse af Albert Merling bind 1
Anmeldelse af Albert Merling bind 2

4

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s