Anmeldelser · Klassikerhjørnet

D.H. Lawrence: Sons and Lovers

Moderbinding i minebyen

Det er sjovt: Nogle forfattere og deres bøger kender man af navn og ved, at det er litteratur man ”bør” læse, men uden rigtigt at vide, hvad de står for. Sådan havde jeg det lidt med Lawrence, for min viden var stort set begrænset til, at romanen ”Lady Chatterley’s Lover” blev anklaget for pornografi.

Sons and Lovers - forside

Jeg vidste f.eks. ikke, at han voksede op i en minearbejderfamilie, og at han trækker på sine egne klasseerfaringer i sit forfatterskab. Men det ved jeg nu. Sons and Lovers er historien om familien Morel, der bor i minebyen Bestwood lidt uden for Nottingham. Faderen er minearbejder og det er i virkeligheden en skuffelse for moderen, der drømmer om mere. De ambitioner fører hun over på børnene, som hun gør hvad hun kan for at hjælpe børnene til et bedre liv. Det lykkes. De ældste drenge William og Paul kommer begge i kontorlære og Annie bliver lærer. Kun den yngste søn Arthur kniber det lidt med.

Uddannelsen fremmedgør børnene fra faderen, der i hvert fald i perioder er mest optaget af at drikke, når han ikke lige er i minen. Til gengæld knytter drengene sig tæt til moderen, og det gælder ikke mindst Paul, der er romanens egentlig hovedperson. Han har forhold til både den unge Miriam og den lidt ældre Clara Dawson, men han kan alligevel ikke få sig selv til at tage springet og indgå ægteskab. Hele tiden kommer moderen i vejen. Hun er det menneske, han er tættest knyttet til, og moderbindingen er for stærk for ham.

Som titlen fortæller, kan mænd både være sønner og elskere, og den naturlige udvikling er selvfølgelig at bryde med moderen og finde sig en kvinde at stifte hjem og familie med. Paul kan bare aldrig tage skridtet fuldt ud. Han er altid mere søn end elsker, og omvendt lever hun sit liv gennem ham: ”Then he told her the budget of the day. His life-story, like an Arabian Nights, was told night after night to his mother. It was almost as if it were her own life.” (s. 142)

Moderen bryder sig ikke om Miriam, men kan godt lide Clara. Det er bare ikke det afgørende. Problemet er forholdet til moderen.

”But no, mother. I even love Clara, and I did Miriam; but to give myself to them in marriage I couldn’t. I couldn’t belong to them. They seem to want me, and I can’t ever give it them.
   You haven’t met the right woman.
   And I never shall meet the right woman while you live, he said.” (s. 427)

Sons and Lovers er et indsigtsfuldt portræt af en ung mand, der har svært ved at få styr på sig selv og sit kærlighedsliv. Den historie er ikke ny, men Lawrence fortæller den med dyb psykologisk indsigt, og samtidig er romanen er kærligt familieportræt af en engelsk arbejderklasse med liv og ambitioner ud over sliddet i minen.

4

 

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s