Anmeldelser · Nyere dansk

Dy Plambeck: Gudfar

Slægtsroman for skæve eksistenser

Det er outsiderne, Dy Plambeck interesserer sig for i Gudfar, hendes lille roman fra 2011, og de bliver skildret med sympati og forståelse.

Hovedpersonen er Uffe, som vi lærer at kende som biker i 1976. Han er på festival med de andre banditter fra Spitfire, og i en serie tilbageblik får vi indblik i hans liv. Hans store traume er opvæksten alene med faren Poul, fordi hans mor Tenna har forladt dem. Han mangler ikke kærlighed, for hans forhold til faren er tæt. Det er nok også for tæt, for han har svært ved at acceptere Pouls nye kæreste, og da han selv bliver voksen kan han ikke lade være med at vælge Poul frem for pigerne.

Gudfar - forside

Hvad minder det om? Moderbindinger! Et af de spændende træk ved bogen er faktisk, at Dy Plambeck tager de gængse elementer og overfører dem på forholdet mellem far og søn.

Anden del er et tilbageblik til Tennas ungdom i starten af 1950’erne, hvor hun er cykelstjernen Erik Franks elskerinde. Men hun har stået uden for det gode selskab i mere end én forstand. I 1945 blev hun interneret og fængslet fire år som tyskvenlig under besættelsen. Der er gode grunde til, at hun har svært ved at blive husmor.

Sidste del foregår i 2007. Uffe er blevet religiøs og passioneret murer – hans firma hedder Gudmureren – og han er flyttet ind hos Tenna. Her har han knyttet sig tæt til naboen Hanne og især til hendes datter Petring, som han er gudfar for. Et fast forhold er det aldrig blevet til, men han virker tilfreds og engageret i den familie, han har fundet

Nu er Petring blevet voksen og er flyttet til København, hvor hun har sluttet sig til punkerne og alle de andre outsidere omkring Ungdomshuset. Dem har Uffe også stor sympati for, og da ”panserne” rykker ind, må Uffe rykke ud.

Jeg hørte Gudfar indlæst af Morten Thunbo, og det gør han udmærket. Bogen er først og fremmest et portræt af Uffe, og det er ham, man ser for sit indre blik, når bogen er slut. Men den rummer også en stribe fine tids- og miljøskildringer fra 1970’ernes bikermiljø og efterkrigstidens København.

3½

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s