Anmeldelser · Billeder med ord - ord med billeder

Katsuhiro Otomo: Akira 9-19

Storværk holder kadencen til det sidste

Når Akira er læst færdig, og man ser tilbage på værket, er det tydeligt at det falder i to dele. I den første drages Kaneda og Tetsuo langsomt ind i de hemmelighedsfulde Akira-projekt, og de forvandles fra almindelige ungdomsbøller til henholdsvis en modstandsleder og en mutant med voldsomme kræfter. Den del kulminerer i bind 8, hvor Akira udsletter Tokyo for anden gang.

 Akira - Hersker over kaos

Anden del handler om tiden efter det andet Akira-fænomen. Staten er i opløsning, og i Tokyo kæmper to grupper om magten midt i kaos. Den ene er mama Miyako. Tilhængere og flygtninge strømmer til hendes tempel for at få mad og beskyttelse. Den anden er Det mægtige Tokyo-imperium, der tilbeder Akira. Tetsuo er den, der bruger kræfter og deler ordrer ud, og tilhængerne fodres med psykofarmaka for at se, om de har nogen evner, der kan opdyrkes.

Rundt om dem er andre grupper: Kai og Chiyoko hjælper de sidste mutanter til templet, hvor Miyako planlægger det endelige opgør. Obersten arbejder nu på egen hånd, men han er stadig opsat på at bruge satellitten SOL til at rydde op og udslette Akira. Ud for kysten ligger den amerikanske flåde, hvor et internationalt forskerhold prøver at finde ud af, hvad de skal stille op med Akira. Kan de ikke finde svar er militæret klar til at forsøge sig.

 Akira 13: Kanedas drømmesyn

Kampene bølger frem og tilbage mellem grupperne, og Neo-Tokyo bliver ramt af det ene ødelæggende fænomen efter det andet: bomber, lasere, tidevandsbølger. Der er stort set ikke den katastrofe, der ikke rammer byen, og Otomo er fortsat en mester til at skildrer ødelæggelserne. Til sidst er der knap nok ruiner tilbage at kæmpe i!

Det lyder forvirrende, men samtidig fungerer Tetsuos udvikling som en rød tråd i historien. Tetsuos kræfter vokser hele tiden, så de begynder at kunne måle sig med Akiras, men han får også sværere og sværere ved at styre dem. Hver gang han synes, han har fået dem under kontrol, udvikler de sig i en ny retning, og Otomo giver den virkelig gas, når han skal tegne de vilde forandringer i hans krop.

 Akira 19: Venner for altid

Det hele kulminerer i bind 19 – bind 20 indeholder analyse, interview, forsider, skitser mm. – hvor Akira endelig vågner af sin slumren. Da kampen er slut, er byen stort set udslettet, men Kai, Kaneda og de andre unge er alligevel ikke interesseret i noget som helst udefra. De suser gennem gaderne på deres motorcykler, og efter alle de overgreb, forstår man godt, at de ikke ønsker indblanding fra autoriteter af nogen slags. Uanset hvad de skulle finde på, kan det aldrig blive så forfærdeligt som Akira-eksperimenterne og forsøgene på at standse det igen.

 4½

 Anmeldelse af bind 1-3

Anmeldelse af bind 4-8

 Ser man på Akira som et samlet værk, så er der ingen tvivl om, at det er et mesterværk. Tegningerne rummer en dynamik, som andre tegnere har svært ved at matche, og Otomo formår at udvikle historien fra start til slut, så der hele tiden bygges nye lag på, uden at de foregående virker forkerte. Det er som at træde speederen i bund, og så bliver accelerationen bare ved fra start til slut.

Selvfølgelig er der mindre gode passager i et værk på 2500 sider, men generelt er niveauet imponerende.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s