Anmeldelser · Billeder med ord - ord med billeder

Katsuhiro Otomo: Akira 4-8

Japansk klassiker når foreløbigt højdepunkt

Jeg begyndte læsningen af Akira sidste år med de første tre bind. De svarede til bind 1 i den engelske udgave, og disse fem bind rummer historierne fra de engelske bind 2 og 3. Den dynamiske tegnestil og den postapokalyptiske historie fangede mig hurtigt, men nu kan jeg tydeligt se, at det bare var optakten til noget meget større.

Akira 4: Mutanternes kamp

Efter det dramatiske opgør mellem Kaneda og Tetsuo skifter fokus til Akira selv. Mens militæret – og især obersten – vil gøre sit yderste for at forhindre, at han vågner, så vil modstandsbevægelsen finde ud af, hvad det hele egentlig går ud på. Og Tetsuo har sin egen dagsorden. Alle parter trækkes ubønhørligt mod det hemmelige militæranlæg under den olympiske by, hvor Akira opbevares i dybt nedfrossen tilstand.

Det viser sig bare, at der eksisterer en mystisk forbindelse mellem Tetsuo og Akira, og mens grupperne kæmper i tunnellerne begynder temperaturen at stige. Så snart Akira er vågnet trykker obersten på panikknappen, indfører undtagelsestilstand og prøver at dræbe ham med alle midler, herunder med en mystisk satellit ude i rummet. Men det er forgæves.

Endnu er Akira ikke helt vågen og nu kaster alle grupper sig ud i kampen om ham: Militæret griber til et kup og sender både robotter og de mystiske mutanter på gaden. Modstandsbevægelsens forskellige fraktioner – herunder nogle børn med mystiske evner udsendt af Madame Miyaki – prøver også at få fingre i Akira, og midt i det hele prøver Kaneda, Kay og Kays handlekraftige tante Chiyoko at holde sig selv i live, og de formår samtidig at spolere alle andres planer.

Akira 8: Takashis sejr
Akiras højdepunkt indtil videre – slutningen bør alle tegneseriefans læse.

Kulminationen kommer i slutningen af bind 8, hvor Akira endelig vågner og udsender en så voldsom energibølge, at hele den centrale del af Neo-Tokyo udslettes. Dermed får vi forklaringen på det første Tokyos undergang og et vildt dramatisk højdepunkt i historien. Intet overlever i Akiras nærhed, men Tetsuo tør opsøge ham efter braget. Hvordan kommer deres mystiske forbindelse til at udspille sig?

Ligesom historien når et højdepunkt i disse bind, så gør Otomos grafiske udtryk det også. Skildringen af eksplosionen over 40 sider og næsten uden tekst er nok det vildeste jeg nogensinde har set i en tegneserie. Det er som at se effekterne i en rigtig dyr katastrofefilm, bare uden den sentimentalitet, de altid er fyldt med. Handlingen springer op af siderne, og det hele er så dynamisk, at jeg har læst den sidste del den ene gang efter den anden.

Jeg glæder mig i den grad til fortsættelsen, selvom det bliver svært at toppe bind 8!

4½

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s