Anmeldelser · Klassikerhjørnet

Leif Panduro: Rend mig i traditionerne

Weltschmerz er ungdommens lod

Det er ikke nemt at være ung. Det var det tilsyneladende heller i 1950’erne, da Leif Panduro udgav sin roman Rend mig i traditionerne. Her sidder den 17-årige David på et nervesanatorium ved Øresund og fortæller om, hvordan han egentlig er havnet der. Det er en historie om familiesvigt, kærlighed og en opvækst, der slet ikke er nem, selvom man kommer fra livets solskinsside.

Rend mig i traditionerne - forside

Davids far er død en alkoholrelateret død og hans mor er selvoptaget og fraværende. Det er ikke så sært, at han vokser op uden rigtigt at vide, hvordan han skal knytte sig til andre. Da hans hoved samtidig bliver proppet med gymnasial viden, ligger fremmedgørelsen lige for.

Han kan ikke holde fraser og klicheer ud, og han har konstant en fornemmelse af, at alle ord og handlinger for længst er prøvet af og slidt ned i Hollywoods drømmefabrik. Mest af alt de ord, der handler om kærlighed. David render rundt med en ”brintbombe” i maven, og det hele koger over til gammel-elev dag lige før eksamen. Benene kan ikke holde sig i ro, han begynder at sparke folk bagi, og han bliver i det hele taget løjerlig, inden han går sin vej og ender med et sammenbrud.

Den eneste David rigtig kan identificere sig med er pigen Lis. Hun er ”mægtig ironisk”, og det passer David godt, for han kan ikke holde de voksnes komediespil og alvorsfulde miner ud. Men ironien og angsten for at ende som en kliché gør det også helt umuligt for ham at sige det, han gerne vil: at han holder betydeligt mere af hende end som så.

Rend mig i traditionerne er en morsom bog. Panduro har et klart blik for tilværelsens absurditeter og ufrivillige komik, men det er en komik, der vokser frem på en alvorlig baggrund. David ender vitterligt helt ude i tovene, og selvom han kun har hån til overs for psykologer, så har han virkelig brug for dem. Den blanding fanger Peter Bollerslev fint i sin oplæsning.

Romanen er helt fortjent blevet en dansk klassiker. Hvis du ikke har læst den allerede, så skynd dig at finde en lejlighed til at gøre det.

4

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s