Om det at læse

Min bedste læseoplevelse i år: Nyere udenlandsk litteratur

I år slutter vi med nyere udenlandsk litteratur: Romaner, noveller og andet godt udgivet inden for de sidste 25 år.

Det har været svært. Faktisk har det været så svært, at jeg har været nødt til at snyde en lille smule, fordi der var fire bøger som bare SKULLE med i top-3. (Jeg ved det, jeg ved det. En top-3 med fire bøger er strengt taget ikke en top-3, men nu handler det jo om at gøre lidt ekstra reklame for gode bøger, så mon ikke det går?)

Händelser vid vatten - forside

1. Kerstin Ekman: Händelser vid vatten
Ekman fik Nordisk Råds litteraturpris for sin roman om skyld, vold og voldsomme følelser langt ude i den svenske provins. Det var i den grad velfortjent, for historien er mere fængslende end en krimi, og den kombinerer mordmysterier med psykologisk dybde og et indfølende portræt af et lille samfund under afvikling.

Bernhard Hvals fortalelser - forside

2. Lars Saabye Christensen: Bernhard Hvals fortalelser
En original og troværdig hovedperson gør meget for en roman, og Christensen har to: Den neurotiske fortæller Bernhard Hval og den evigt vandrende Notto Fipp. De to former et særegent venskab, som giver mening for dem, selvom omverdenen undrer sig. Først og sidst er det gengivelsen af Hvals tankemylder og skøre indfald, der præger romanen og giver læseren et unikt perspektiv på det 20. århundredes historie.

De stålne liv - forsideI dag havde jeg helst ikke mødt mig selv - forside

3. Adam Johnson: De stjålne liv
3. Herta Müller: I dag havde jeg helst ikke mødt mig selv
Det er mere end tyve år siden, at muren faldt og de kommunistiske regimer smeltede bort, men vi er langt fra færdige med dem. For det første er der stadig et par stykker tilbage med det nordkoreanske marionetteater i spidsen. Det tager Adam Johnson under uforglemmelig behandling i De stjålne liv, hvor den forældreløse Park Jun Do bliver involveret i alt fra børnearbejde over kidnapninger i Japan til arbejdslejre, inden han som Dante når frem til helvedes inderste kreds: Kim Jong Ils førerbunker under Pyongyang. Herta Müller er tættere på med sin roman fra Ceauscescos Rumænien. Nordkorea er måske en kende mere skørt, men der er mange paralleller i styrets evne og vilje til at overvåge og styre menneskene. I Müllers roman er vanvid i sidste ende den eneste logiske udvej for den forfulgte.

Lige ved og næsten: Haruki Murakami: Kafka på stranden, Orhan Pamuk: Sne og Emma Donaghue: Rum

I morgen: Årets sidste dag, bonuskategorier og den bedste af de bedste læseoplevelser.

Samme kategori i 2011

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s