Anmeldelser · Billeder med ord - ord med billeder

Emmanuel Guibert og Didier Lefèvre: Fotografen

Vellykket genreeksperiment tager læseren med til Afghanistan

Fotografer arbejder med billeder. Tegneserier arbejder med billeder. Så hvorfor ikke kombinere dem i et værk?

Det synes at være logikken bag Fotografen. Vi følger Didier Lefèvre, der rejser med Læger uden grænser til Afghanistan i juli 1985 for at dokumentere organisationens arbejde. Det var under den stadigt mere blodige krig mellem sovjetiske besættelsesstyrker og islamiske mujahedinere.

Fotografen - forside

Bogen handler dog kun indirekte om krigen, for fokus er på den besværlige rejse over bjergene fra Pakistan, på de mange farverige personer i området og på det hårde arbejde med at hjælpe syge og sårede, selvom der kun er et minimum af udstyr til rådighed.

Mujahedinerne blev i 1980’erne hyldet som frihedskæmpere og aktivt støttet af både arabiske lande, Pakistan og USA. I dag er det tydeligt, at kampen mod kommunismen samtidig var udklækningsanstalt for meget af den militante islamisme, der nu hjemsøger verden med terror og uforsonlige angreb på andre kulturer. I Fotografen er den udvikling endnu i sin vorden, men der er ingen tvivl om, at islam allerede stod meget stærkt, og Didier og hans venner er dybt bekymrede over forråelsen af børn og unge.

Fotografen - sideeksempel

Fortælleteknikken i bogen er som sagt noget helt særligt. Der skiftes ubesværet mellem Didiers billeder fra rejsen og Guiberts tegninger af historien. Selvom nogle af fotografierne er lovligt små, så fungerer det fantastisk godt. Billederne giver historien en autenticitet, som en ren tegneserie aldrig kan få. Omvendt binder tegningerne fotografierne sammen på en mere flydende og naturlig måde end ren tekst har mulighed for.

Fotografen er både et stileksperiment, der fungerer, og en meget spændende skildring af krig og hjælpearbejde i en fjern egn af verden. Det er interessant i sig selv, men det danske engagement i Afghanistan gør det endnu mere relevant.

Second opinion? Se Bogbrokkens anmeldelse af Fotografen 

4

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s