Anmeldelser · Nyere dansk

Hanne Marie Svendsen: Bølgernes skum

Lille roman om skrivekunsten og livet

”Individet er kun skum på bølgetoppene,” (s.33) citerer fortælleren i Hanne Marie Svendsens nyeste roman. Men som titlen antyder, er det dét skum, forfattere er optaget af. Så må andre tage sig af strukturerne og de lange linjer.

Bølgernes skum - forside

Hovedpersonen er en forfatter, der er ved at komme op i årene. Hun har et godt liv, men hendes skrivearbejde er gået i stå, fordi hendes mand er blevet alvorligt syg, og selvom han nok skal komme sig, så fylder det for meget i hendes liv til at hun kan skrive.

Men hun har også tre romanfigurer inde i hovedet, som hun ikke kan slippe af med: Den psykisk syge Maryon og hendes to gamle veninder fra barndomsbyen, den ambitiøse læge Regitze og husmoderen Lisa. De bindes sammen af et medicinalfirma, der ikke er helt fint i kanten.

De små kapitler skifter mellem fortælleren og romanpersonerne. Selvom deres historie ikke bliver mere end en skitse, hvor store dele aldrig arbejdes igennem, er man nysgerrig efter at se, hvad det ender med. Og som læser kan man spekulere over, hvordan fortællerens liv påvirker historien. Har den store interesse for medicin og læger noget at gøre med, at hun selv må tilbringe så meget tid på hospitaler? Er de tre personer aspekter af fortællerens eget liv, et liv som sygdommen tvinger hende til at tage op til revision?

Endelige svar er der ikke, men da fortælleren kommer ud på den anden side, gør personerne det også. Liv og kunst er kort sagt flettet tæt sammen i Bølgernes skum. Jeg havde et par gode timer i selskab med den lille roman.

3

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s