Anmeldelser · Kunst og kultur

Henrik Saxgren og Niels-Jacob Andersen: Syd for Danmark

Nye billeder af sydhavsøerne

Når man selv bor på Lolland, og når man gang på gang hører, at Lolland-Falster ligger i den tunge ende af den ene eller den anden statistik, så er det nemt at forfalde til den tanke, at området per definition er udkant. Den forestilling slår Syd for Danmark en solid pæl igennem: Det kan godt være, at området nu er i klemme, fordi København skævvrider udviklingen i hele Østdanmark, men historisk set har det ligget lunt i svinget. Fede jorder har skabt velstand, tætte forbindelser til Nordtyskland og et kulturlandskab præget af godser, vældige kornsiloer og store sukkerfabrikker.

Syd for Danmark
Kameler i snevejr – Alt ser lidt anderledes ud i Saxgrens portræt af Lolland-Falster

Bogen er først og fremmest en fotobog, hvor Henrik Saxgrens vidunderligt smukke billeder får lov til at folde sig ud over de store sider. De fleste er ”skæve” i en eller anden forstand: Knuthenborgs kameler er fotograferet i sne, andre fotos er taget om natten og mange ser bogstavelig talt bygninger og landskaber lidt fra oven, så kulturlandskabet træder tydeligt frem. Det giver et overraskende indtryk af de steder, jeg kendte i forvejen, og det får i det hele taget områdets store dimensioner til at træde frem.

Billederne bindes sammen af Niels-Jacob Andersens korte, velskrevne og indsigtsfulde tekster. Her er meget nyt til dem, der ikke kender øernes historie, men også ny viden for dem, der bor her. (I hvert fald dem, der ikke har boet her længere, end jeg har!)

Jeg vil klart anbefale at få fingre i bogen og bruge et par timer på læse teksterne og nyde billederne – men den er også lige til at bladre i, hvis du skulle støde ind i den i et venteværelse eller en lobby.

4½

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s