Anmeldelser · Butleren i biblioteket

Jens Henrik Jensen: Kulmanden

Stærk dansk thriller

Nina Portland, Jens Henrik Jensens handlekraftige heltinde fra det vejrbidte Esbjerg, dukkede først op i Økseskibet. Her er hun tilbage i en ny thriller, der først ligner en traditionel krimi, men senere udvikler sig til en international spionhistorie med rødder ud over Europa.

Kulmanden - forside

Det hele starter, da en varm sommer eksploderer i et voldsomt tordenvejr. Lynet slår ned i kulbjergene ude på Esbjerg-værket, og blotter et begravet lig. Liget er en mand og tydeligvis af sydlandsk oprindelse, og da det viser sig, at han også har været udsat for tortur, går en intens efterforskning i gang.

Nina følger som sædvanlig sine egne instinkter, og da hun samtidig er blevet PET’s kontaktperson i Esbjerg, er det også hende, der får til opgave at stikke fingeren i jorden i byens indvandrermiljø. Samtidig har hun en ubehagelig fornemmelse af at blive overvåget, og i en mørk baggård har hun et kort, men ubehageligt sammenstød med en mystisk mand med en hat.

Det er først, da et nyt lig opdages, og da en begravelse besøges af lovlig mange agenttyper, at tingene for alvor tager fart. Nina bider sig fast i sporet, og for det meste sørger hun for at have chefen med på holdet. Ikke altid, selvfølgelig, for Nina Portland er den dumstædige type, der foretrækker at vide lidt mere end alle andre og gerne undersøger lidt på egen hånd.

Jeg vil ikke afsløre mere af historien, men jeg vil gerne sige, at den hænger meget bedre sammen end Økseskibet. Her var nogle af sammenhængene og plot-twistene lidt for søgte. I Kulmanden følger historien den klassiske opklarings logik – det viser sig bare at affæren er mere speget end den typiske drabssag.

Bogen står og falder med Nina Portland. Hun er en dejlig hovedperson, der som alle skandinaviske helte har rod i privatlivet, men det overskygger aldrig historien. Hun er strømer med stort S, men hun er også stædig og gammeldags og fordomsfuld over for alt, der lugter af akademikere, ledere, politikere, kommune og andet virkelighedsfjernt godtfolk. Der er Portlands syn på verden og så er der alle de forkerte!

Det kan være lidt irriterende, men det giver bogen en gennemført og troværdig stemme. Jeg hørte den med fornøjelse. Malene Clantes indlæsning fungerer vældig godt, selvom der er et par smuttere: Den britiske efterretningstjeneste hedder MI6, ikke M16 og så bør hun bare droppe at lave indvandrerdialekt. Det lyder ikke realistisk.

4

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s