Anmeldelser · Nyere dansk

Henriette E. Møller: Danskerheld

Krigsroman til tiden

Jeg har ofte brokket mig over, at danske forfattere er manisk optagede af middelklassens familiære problemer, selvom verden rundt om os står i brand. Det står jeg ved, men så må man naturligvis også huske at fremhæve det, når de tager fat på tidens store samfundsproblemer. Det er netop hvad Henriette E. Møller gør i Danskerheld, hvor vi følger Lauras rejse fra Randers til udstationering i Irak i 2007 og tilbage igen.

Danskerheld - forside

Romanen åbner med forskellige bud på, hvorfor Laura ender som soldat – legene i barndommen? forældreoprør? kusine Minnas flotte militærkæreste Peter? – men i bund og grund betyder det ikke ret meget. Laura og vennerne har alle forskellige grunde til at være der, men det er udsendelsen til Irak, der binder dem sammen og permanent rejser en uoverstigelig mur mellem dem og dem derhjemme.

Set fra Danmark er det nemt at gøre krigene i Irak og Afghanistan til noget akademisk: Er krigen lovlig eller ej? Er krigen udenrigspolitisk klog eller ej? Handler krigen om at sprede menneskerettigheder og demokrati eller kæmper man især for egne interesser? Den debat kan nemt skygge for, at danske soldater faktisk er sendt i KRIG med alt hvad deraf følger af angst og sår på krop og sjæl.

Det bliver nemlig hurtigt klart for Laura og de andre, at krigen er alvor. Fra første nat er der luftalarmer når fjendtlige raketter styrer deres dødbringende last mod lejren. Værre er det at være på patrulje, hvor baghold og vejsidebomber udgør en konstant trussel. De har danskerheld og slipper godt fra de første episoder, men hvor længe kan det blive ved?

Kammeratskabet gør det til at holde ud. Laura er en af drengene og selvfølgelig alligevel noget lidt andet. Hun gør sin del uden at kny, og hun bliver respekteret som soldat, men bag det hele rumler en fornemmelse af, at der måske skal tages ekstra hensyn til hende, fordi hun er pige. Det ville være nemmere uden hende. Til gengæld er det ikke nemmere uden dem, der springer fra, og når en soldat falder for presset og melder sig til hjemsendelse er udstødelsen ubønhørlig:

”Dysse vil blive udstødt. Selv om de forsøger at være venlige, at være forstående, at sige, at han selvfølgelig ikke skal være her, hvis det ikke længere er det rigtige, så er de alle vrede på ham. AT han vil lade dem i stikken, for fanden, kan du ikke bare tage dig sammen, mande dig op, du vidste, hvad du gik ind til. Vi andre skrider jo heller ikke bare, vi tog af sted sammen, og vi tager hjem sammen. Ingen siger det til ham, de undgår ham bare det næste døgn.” (s. 149)

Der er en militær logik og en civil logik. Det er umuligt at forklare familien, og det er anstrengende at skulle forsvare noget, som den ikke forstår og i bund og grund er imod. Helt umuligt bliver det, da der faktisk kommer tab: ”Her kan hun græde i fred, her skal hun ikke forsvare militæret, her taler de om det, som det skete: Hans mave blev skåret op. Det så grimt ud. Han var alene, da han døde. Han døde i kamp. Men sådan er det. Man tager i krig og risikerer at dø. Det ved vi. … Men når hun taler i telefon med moren, med faren eller Sonja, så taler de kun om den meningsløse død, om at det ikke nogen mening.” (s. 181-82)

Henriette E. Møller

Det er den slags skarpe iagttagelser, der løfter Danskerheld. Den tegner et forstående og nuanceret portræt af en generation, der er mere præget af krig end danske unge har været i de sidste 60 år. Henriette Møller har bl.a. bygget bogen på dybdegående interviews med to veteraner fra Irak, og i starten føles det lidt for meget som holdets dagbog. Det lykkes hende dog hurtigt at hæve sig over forlægget og gøre Laura og de andre til hele personer.

Se også anmeldelse af Henriette E. Møller: Kaiser

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s