Anmeldelser · Butleren i biblioteket

Ole Frøslev: Profeten

Morderjagt på dyster baggrund

I fjerde bind af Ole Frøslevs politiserie om Poul Bjørner og hans kolleger på Station 7 er vi nået til 1943. Konflikterne optrappes fra dag til dag med stadig mere sabotage og stadig mere åbenlyse trusler om, at de tyske besættere selv overtager styringen. Det hele kulminerer med augustoprøret, der fører til regeringens fald og den efterfølgende aktion mod de danske jøder.

Profeten - forside

Den virkelighed er svær at holde på afstand for politiet. Under urolighederne frygter de at blive sat ind mod de demonstrerende landsmænd, og da regeringen først er gået af, kan de se skriften på væggen: Hvornår kommer turen til politiet? Nogle af bogens bedste kapitler handler om den bekymring, og Frøslev skildrer loyalt, hvordan både politiledelsen og de menige betjente navigerer i en virkelighed, hvor de risikerer at gå tyskernes ærinde, når de udfører deres arbejde – men hvor alternativet i form af Gestapo er meget værre.

Det er dog stadig hverdagen, der fylder mest: Dagene går med sortbørshandel, tyverier og almindelige former for svindel og bedrag. Da Bjørner kaldes ud til en lejlighed, hvor en ældre kvinde er fundet død, virker alt på overfladen normalt. En mavefornemmelse får ham alligevel til at kræve ligsyn, og snart står han med en mordsag i hænderne. Mistanken rettes hurtigt mod en prædikant, som tilsyneladende narrer penge fra ældre damer ved at true dem med jordens undergang. Udfordringen er at finde ham, og her bliver krimien lidt lang i spyttet, fordi vi skal følge Bjørner ud på det ene vildspor efter det andet.

Som sædvanlig er der flere sager i gang. I Profeten er det især en faderskabssag og en brutalt drab på en fremtrædende journalist, der også optager Bjørner. Begge dele skaffer ham i tættere kontakt med tyske myndigheder end han bryder sig om, og sagerne er i høj grad udtryk for den forråelse, der gradvist følger med krigen.

Som krimi er Profeten en af de bedre bøger i serien. Der er som sædvanligt ikke noget mystisk ved opklaringen, men bortset fra en stribe forgæves cykelture i byen, er den interessant nok. Som tidsbillede og udtryk for politiets mange dilemmaer under besættelsen er romanen vedkommende, men man sidder tilbage med en fornemmelse af, at der trods alt kun bliver skrabet i overfladen.

En kommentar til “Ole Frøslev: Profeten

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s