Anmeldelser · Nyere dansk

Bjarne Reuter: Den iranske gartner

Politisk satire på det jævne

Præmissen i Den iranske gartner er god: Et medlem af det danske kongehus har gjort noget kriminelt – i dette tilfælde myrdet sin iranske gartner. Det er oplagt, at det ville sætte både myndigheder, monarki og befolkning under pres.

Den iranske gartner - forside

Desværre forløser Reuter ikke potentialet. Det er bestemt underholdende at følge kommissær Stelman, der får til opgave at rydde op. Han skal både skaffe et lig af vejen, holde pressen på afstand og sikre sig at alle spor bliver fjernet. For det ikke skal være løgn, må han også trækkes med en uduelig assistent, og det går heller ikke at misse datterens ”remake” lørdag eftermiddag.

Historien byder på et væld af barokke ideer og situationer, men der er også tidspunkter, hvor bogen tager den nemmeste udvej. Det ER selvfølgelig lidt sjovt, at Stelman er ved at tisse i bukserne under et møde i hofmarskallatet, men så sjovt er det jo heller ikke. Og det karikerede billede af spindoktoren Bobbe Putland er hentet så langt ude fra overdrivelsernes overdrev, at det ikke rigtigt har bid.

Det samme kan man sige om Ken Vedsegaards indlæsning. Den er ikke dårlig, men jeg synes ikke, at den giver historien noget ekstra. Alt i alt en oplevelse på det jævne – men det behøver jo heller ikke at være kedeligt.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s