Anmeldelser · Butleren i biblioteket

Ole Frøslev: Hestetyven

Retfærdighed under pres i første krigsår

I Den grønne bar, første bind af Frøslevs besættelsesserie Mørketid, blev Danmark besat. Det blev selvfølgelig bemærket af Poul Bjørner og hans kolleger, men det betød ikke noget særligt for deres hverdag og for opklaringen af et mord, der ikke havde noget med nazisterne at gøre.

Hestetyven - forside

Sådan er det ikke i Hestetyven, der foregår hen over et års tid fra december 1940. Bjørner har to store opgaver på sit bord: Han skal finde den pyroman, der skaber frygt i København med en frygtindgydende liste over påsatte brænde. Og så skal han finde ’Hestetyven’, der har slået en anden mand så voldsomt på et værtshus, at han er død af det.

I det sidste tilfælde bliver der hurtigt forviklinger. Hestetyven var nemlig i selskab med fire tyske officerer, og de klager snart over det danske politis behandling. Endnu værre er det, at Hestetyven viser sig at have særdeles gode forbindelser. Da han først bliver identificeret står det snart klart, at han både arbejder for tyskerne på Dagmarhus og for den danske rigspolitichef.

Hvordan skal de få fingre i Hestetyven, når han er i tysk tjeneste? Og er der noget håb om at få ham for en dommer, når han har så magtfulde venner, og når intet kommer gratis i forhandlingerne med besættelsesmagten? Selvom dansk lov og ret stadig er gældende, så er meget forandret. Er de så forandret, at en gemen morder kan undslippe straf? Det må man selv læse bogen for at finde ud.

Frøslev kalder selv sine bøger for ”politiromaner”, og det er meget passende. Han er ikke voldsomt optaget af et konstruere spidsfindige plots. Motiverne bag forbrydelserne er relativt simple, og opklaringen handler altid mere om traditionelt politimæssigt rugbrødsarbejde end om spektakulære gennembrud. Det vigtigste er at tegne et troværdigt billede af tiden og besættelsen, som den kunne være oplevet af en ganske almindelig politimand.

Det passer mig fint nok. I modsætning til mange krimifans, er jeg ikke så begejstret for indviklede og vilde – og efter min opfattelse ofte vildt usandsynlige – mordgåder. Det er selvfølgelig op til den enkelte læser, men Frøslev er i hvert fald virkelig god at udnytte besættelsen som ramme: Den bælgmørke nat, den voksende forfølgelse af jøder og tyske emigranter, aktionen mod kommunisterne i juni 1941 – det bringes alt sammen fint i spil.

En kommentar til “Ole Frøslev: Hestetyven

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s