Anmeldelser · Billeder med ord - ord med billeder

Francois Bourgeon: Cyanns saga 3-4

Skuffende opfølgning på rumserie

Lad det være sagt med det samme: Bourgeon kan stadig tegne fascinerende og mærkelige verdener, Men historiemæssigt var de to sidste bind i Cyanns saga en sløj opfølgning på den udmærkede serie, der startede med SOnden og fOntænen.

 

Bind 2 sluttede med, at Cyann fik overdraget nøglen til et hemmeligt netværk af porte, så hun kan rejse frit mellem planeterne. Da der blændes op for bind 3, Aïeïa fra Aldaal, sidder hun bogstaveligt talt i suppedasen. Hun har teleporteret sig til en forkert planet, og nu er hun taget til fange af en brutal ungdomsbande. Hun bliver dog købt som slave af den unge kvinde Aïeïa, der tager hende med på sine rejser.

Aldaal har en døgntid på tre jordår, så livet planeten er en evig flugt fra den ødelæggende nat. På den baggrund er det umuligt at opretholde et samfund, og planeten er da også et stort anarki, hvor selv den kyniske Cyann kommer til kort. Som læser har man også svært ved at tage det alvorligt: Menneskeheden burde hurtigt uddø, hvis alle i den grad slagter løs på hinanden.

Farverne på Marcade

Til sidst lykkes det at finde en port og undslippe. Målet bliver Marcade, hvor Cyann igen starter som et udskud – denne gang fordi hun ikke har nogen kredit. Marcade er nemlig et hyperliberalistisk samfund, hvor alting koster penge – selv at føre en samtale eller at spørge om vej. Hun prøver igen at finde sig til rette, og samtidig leder hun efter en portal hjem til Olh.

Visionen i Farverne på Marcade er ikke uinteressant, men mange muligheder bliver aldrig udnyttet – hvad sker der f.eks. i tågen, som byen løfter sig over? – og intrigerne giver ingen mening. Hverken Cyann eller læseren får noget svar på, hvad der er sket.

Albummet slutter lige så uafklaret som bind 3 startede. Der er med andre ord alle muligheder for at lave flere bind og opfølgeren er planlagt til efteråret 2012. Men jeg ville egentlig foretrække, at den stoppede her. Det virker simpelthen ikke, som om der er mere kreativ kraft at trække på.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s