Anmeldelser · Historie

Anthony Beevor: D-dag. Kampen om Normandiet

Storværk om befrielsen af Europa

Årets ferie gik til Frankrig, og som sædvanlig havde jeg en stak bøger med fra – eller om – det land, jeg skulle besøge. Første stop var Normandiet, så hvad var mere naturligt end at starte med noget om anden verdenskrig?

D-dag - forside

Beevor er efterhånden blevet den førende formidler af krigens store slag. Han formår på en sober måde at kombinere alle lagene fra de politiske overvejelser over generalstabenes strategi til fodtussernes oplevelser.

Det er også den formel han bruger i D-dag, og det fungerer glimrende. Især i første del om forberedelserne og selve landgangen. Det bliver derimod lidt skematisk i forhold til de senere offensiver.

D-dag var en skelsættende begivenhed. Det er på mange måder svært at forestille sig Europa i dag uden en succesfuld invasion. Nerverne var naturligt nok på højkant. Risikoen for fiasko er blevet flittigt diskuteret, men Beevor går ikke meget ind i den. Set fra min synsvinkel virker bekymringen overdreven. Luftoverlegenheden og de enorme reserver afgjorde sagen: Tyskerne kunne godt bremse enkelte angreb, men deres modoffensiver løb ud i sandet, og de havde ikke nye tropper at sætte ind.

Anthony Beevor

Beevor har skrevet om både Stalingrad og Berlin, og en af hans pointer er at sammenligne vestfronten og østfronten. Han påviser, at de vestlige kampe var lige så intense og tabsgivende som slagene på østfronten. Han går desværre ikke ind i den generelle diskussion, for forskellene er stadig store: Brutaliteten i østfrontens udryddelseskrig, de enorme civile ofre og selve det titaniske antal af soldater involveret blev trods alt ikke nået i vest.

I øvrigt prøver Beevor ikke at benægte, at der var krigsforbrydelser på allieret side i form af henrettelser af krigsfanger – typisk i forbindelse med tilfangetagelsen. Han viser også, at krig bringer både mod og angst, hjælpsomhed og brutalitet frem i mennesket.

D-dag kan anbefales til alle med en interesse i anden verdenskrig. Anden del om erobringen af Normandiet og fremrykningen mod Paris blev lidt langtrukken, og jeg ville gerne have læste mere om de civile og kulturhistoriske emner. Men det er ikke Beevors ærinde, så det skal det ikke lægges ham til last.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s