Anmeldelser · Klassikerhjørnet

Knud Sønderby: Midt i en jazztid

Den svære ungdom – denne gang i mellemkrigstiden

Jeg læste Sønderbys roman om de swingende 20’ere for mange år siden. Jeg huskede den mest for en uheldig weekendtur (det var lidt forkert: det er en hel ferie) og et ungdomsliv med fest og usikkerhed over for det andet køn. Nu har jeg så hørt Christian Tafdrups indlæsning, og den bekræfter min erindring, selvom romanen selvfølgelig er noget mere kompleks.

Midt i en jazztid - forside

Peter Hasvig er i starten af tyverne. Han læser jura og arbejder på kontor, men det fylder ikke så meget i hans drømme og tanker: Han kan ganske vist se sig som berømt sagfører, men det er svært at tage sig sammen til at læse, og den mere kropslige drøm om at ride nøgen ned af stranden på en hvid hest er mindst lige så fremtrædende.

Vi følger hans liv gennem et år, og det er et studenterliv, som det har været til alle tider. Han fester, han bruger sin nye viden til ironiske kommentarer sammen med sine jævnaldrende, og han prøver på at finde sig en plads i et voksenliv, der skal udfolde sig i en helt ny verden.

Pigerne fylder selvfølgelig det meste! Der er mange af dem, og Peter er populær hos dem. Der er den søde Ellen, som han tidligere har været sammen med, og som han i virkeligheden føler sig for fin til. Der er overklassepigen Vera Bagge og hendes kreds af ridende, tennisspillende unge. Det er dem han rejser på ferie sammen med, og hvor han føler sig fattig og får pengebekymringer. Og der er frk. Nathansen på kontoret.

”Hvor er folk dog blevet dejligt hårde nu til dags,” tænker Peter på et tidspunkt, men det er selvfølgelig kun en facade, og man mærker hele tiden usikkerheden og smerten lige under overfladen. Det har aldrig været nemt at være ung – heller ikke i en jazztid.

Tafdrup formidler fint den unge mand, både den glatte overflade og følelserne lige nedenunder. Sønderby har skrevet en stærk roman om det at være ung lige før 1930 – og om at være ung til alle tider.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s