Anmeldelser · Billeder med ord - ord med billeder · Europæiske perler

Christin & Mézières: Linda og Valentins samlede eventyr 1

Rumklassiker finder sin form 

Der er næppe nogen genre, der er så præget af tegneseriemediet, som science fiction. Vores billeder af rumskibe, fremmede racer og mærkelig teknologi er formet her, selvom det ofte er filmen, der har populariseret dem. Forklaringen ligger lige for: Tegninger er meget billigere end special effects, så det har været ret omkostningsfrit at slippe fantasien løs.

Og blandt de tegnere, der har præget vores billede af fremtiden mest, ligger Jean-Claude Mézières på en af de øverste pladser. Derfor er det pragtfuldt, at forlaget Cobolt nu er ved at (gen)udgive hele serien om Linda og Valentin, på dansk. Mézières tegnede og Pierre Christin skrev de humoristiske eventyr.

Linda og Valentins samlede eventyr 1

Første bind giver mulighed for at følge tilblivelsen med tre historier fra 1967-71. Den første historie er Onde drømme, hvor Valentin sendes tilbage til middelalderen for at pågribe Xombul, der truer med at skabe kaos i Galaxitys velordnede samfund anno 2720. Det er også der, han finder Linda, der uden videre tager springet fra vild indfødt til handlekraftig rumagent. De mellemliggende 1000 års civilisering har åbenbart ikke gjort den store (positive) forskel for kvindekønnet!

Onde drømme er mere magi end science fiction, og middelalderen giver ikke mange muligheder for rent billedmæssigt at tænke ud af boksen. Det er der til gengæld i Storbyen der druknede. Xombul er igen på spil, og denne gang er han flygtet til New York anno 1986. Verden er ramt af oversvømmelser efter et uheld på et brintbombelager ved nordpolen. Samfundet er gået i opløsning, og menneskehedens genopstandelse som Galaxity ligger stadig flere hundrede år ude i fremtiden.

Storbyen der druknede

Linda og Valentin indgår en usikker alliance med gangsterbossen Sunny Ray, inden det lykkes dem at opspore Xombul i Rocky Mountains. Her er også den geniale opfinder Schroeder, og hurtigt er makkerparret på sporet af Linda og Valentins stil: futuristiske tegninger af sjove opfindelser kombineret med vildtvoksende vegetation og forfald. Christin og Mézières fremtid er altid allerede gammel. Der er patina på teknikken og ofte er gamle civilisationer allerede ved at gå i opløsning.

Det mærker man fuldt ud i De tusind planeters imperium. Det er det første ’rigtige’ album i serien. Væk er rejsen til fortiden og bindingerne til Jorden. Hele historien foregår under fjernere himmelstrøg, hvor talrige kloder bindes sammen af handelsplaneten Syrte. Her mødes forskellige racer og underlige varer, så skaberne endelig kan slippe tøjlerne med et væld af sjove påfund. Alt sammen vævet ind i en glimrende historie: Det gamle kejserrige er degenereret i bedste romerske stil, og en mystisk gruppe kaldet ”De vidende” har overtaget magten i det skjulte. Videnskab og fornuft er afløst af en religion, der giver både åndelig og materiel fattigdom. Hvor kommer De Vidende egentlig fra – og lykkes det at genoprette freden i imperiet?

Det er velkendt, at science fiction altid afspejler det samfund, som der blevet til i, og sådan er det selvfølgelig også med Linda og Valentin. Der er hentydninger til 1960’ernes frygt for et fritidssamfund på piller, til den kolde krig med al dens angst for snarlig atomar ødelæggelse og til opløsningen af europæernes gamle imperier. Men det afgørende er, at samtiden kun er udgangspunktet for en fantasifuld fabuleren, der går langt ud over det skematiske og indlysende.

Selvom serien skal finde sin form, så sker det forbløffende hurtigt. Billedsiden er på plads fra Storbyen der druknede og fra og med De tusind planeters imperium går det løs med vilde rumeventyr. Udsigterne er strålende!

2 kommentarer til “Christin & Mézières: Linda og Valentins samlede eventyr 1

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s