Anmeldelser · Europæiske perler

Peter Stamm: An einem Tag wie diesem

Andreas er omkring de 40 år, og hans liv står i stampe. Han underviser på en skole i Paris’ forstæder, og tager hjem i lejligheden, hvor han på skift dyrker sex med to kvinder. Den ene er sin mand utro, den anden er ved at komme sig over en skilsmisse. Han har nærmest ingen venner, kun bekendte, og dagene gentager sig igen og igen.

An einem Tag wie diesem - forside

”Tomheden var blevet normaltilstanden, havde han sagt, han frygtede den ikke, tværtimod.” Men selvom han bilder sig noget andet ind, så lurer angsten og i sidste ende døden bag tomheden. Skal der ikke være mere ved livet end dette?

Da Andreas går til læge med en hoste og får at vide, at der skal tages en biopsi, bryder forsvarsværkerne sammen. Han magter ikke at høre resultatet, men til gengæld begynder han et systematisk opgør med sit liv. Lejligheden sættes til salg, ejendele smides ud, jobbet siges op og båndene til kvinder og venner ødelægges brutalt. Andreas opfører sig som et svin, men brutaliteten bunder i angst og skuffelse over hans eget liv.

I stedet rejser han hjem til barndomsbyen i Schweiz og opsøger sin ungdomskærlighed Fabienne. Det er som om han ikke kan komme i gang med sit liv, før den del af tilværelsen er afsluttet, og selvom det som læser kan virke lidt overdrevent – herregud, det var et kys for tyve år siden – så er han tydeligvis overbevist om, at noget skal gøres.

Romanen handler om, at man er nødt til at tage ansvar for sit liv. Det kan godt være, at det passerer forbi, men der er altid mulighed for at bryde op og gå nye veje. Det er det, Andreas gør, En dag som denne.

Jeg har tidligere læst Peter Stamms debutroman Agnes, men jeg var ikke helt så fascineret af denne roman. Andreas’ selvoptagethed og brutalitet er interessant, men jeg var ikke helt overbevist af Fabienne-historien.

Men gad vide, hvad prøverne egentlig viste?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s