Om det at læse

DR romanklubben – Afrunding

Så sluttede denne sæson, og det skete som sædvanlig med en god diskussion, hygge og lidt mad på Nakskov Bibliotek.

Årets sidste bog var Lisbeth Bruns Det du mister, som var en genlæsning for mit vedkommende. Jeg havde det samme indtryk af bogen som sidste år: Den har glimrende miljøskildringer og en vedkommende tematik, så er den en smule kedeligere, end den burde være.

Helt generelt har året været præget af jævnt gode bøger, som jeg har bedømt til lidt over middel. Ikke dårlige romaner, men heller ikke noget, der er værd at falde i svime over. Sådan er bogmarkedet nok bare: Der udgives masser af udmærkede bøger, men selvfølgelig er der langt mellem de fantastiske bøger.

Når det er sagt, så er det blevet tid til årets liste: 

1. Lone Hørslev: Sorg og Camping
Hørslevs roman tager læseren med tilbage til 1980’erne og med ud til en dysfunktionel familie i Vestjylland. Det er morsomt, men også trist. Jeg var især optaget af Marianne, der er fanget i et kærlighedsløst ægteskab, som hun prøver at holde sammen på med alkohol og rutiner. 

2. Henrik Andersen: Beskyttelseszonen
Kombinationen af Stasi og fodbold virker ikke som den oplagte opskrift på en god roman, men det er det faktisk i dette tilfælde. Vi følger familien Nørskovs liv og død – en tilværelse der blev formet af et skæbnesvangert møde i 1960’ernes DDR. 

3. Jonas Bengtsson: Et eventyr
Bogen er måske den mest ambitiøse bog i denne sæson. Jeg kunne sagtens se den som vinder, og den var i hvert fald en klar nummer 1 i vores læseklub. Romanen skildrer meget smukt forholdet mellem en intelligent dreng og hans psykisk ustabile far. Det er rørende, men jeg blev lidt træt af, at hovedpersonerne næsten tilskrives overmenneskelige evner. 

4. Lisbeth Brun: Det du mister
Hvis Hørslev fanger 80’erne, så er Brun eminent til at skildre livet på landet i 1960’erne. Historien fik mig til at tænke på Helle Juhls bog Husbestyrerinde søges, for Marie er netop sådan en skæbne. Hun får tidligt et barn og som enlig mor inden bistandsloven og kvindefrigørelsen, må hun klare sig så godt hun kan. Hun holder hus for Villy og bliver derefter hans kone. Ikke noget forfærdeligt liv, men heller ikke det hun havde drømt om. 

5. Trisse Gejl: Siden blev det for pænt
Trine Vedel er en forfatter i livskrise. Det var lidt uvedkommende i starten, men efterhånden kryber hun alligevel ind under huden på læseren. Den Claus Beck-Nielsen inspirerede parallelhistorie om identitet sagde mig ikke rigtig noget.

6. Erik Valeur: Det syvende barn
Valeur skriver på et fantastisk spændende stof: Bortadoptionen af de tusinder af børn, der blev født uden for ægteskabet før indførelsen af fri abort. Desværre er det pakket ind i en alt for lang og alt for rodet krimi, der ikke kan finde ud af, om den skal være satire eller skæbnefortælling.

Romanerne lukker sig i endnu højere grad end tidligere år om Danmark idag. Det er – med Et eventyr som delvis undtagelse – seks historier fra forskellige egne af tidens middelklassevirkelighed, hvor kunst, fodbold og politik kan være vigtigt, men hvor den afgørende kampplads er familien. Den største udfordring er at finde sig til rette med forældre, børn og det hverdagsliv, der nu engang fylder det meste af vores tilværelse.

Det er selvfølgelig spændende og relevant, men kan det passe, at det er den eneste virkelighed, litteraturen interesserer sig for? Danmark har været i krig i årevis, klimaforandringerne og individualismen er på fremmarch. Burde det ikke inspirere nogen andre bøger til de næste års romanklubber?

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s