Anmeldelser · Billeder med ord - ord med billeder

Vittorio Giardino: No Pasarán

Kriminalhistorie fra den spanske borgerkrig

Den spanske borgerkrig fylder meget i vores historie. Den endte som forspil til anden verdenskrig, men den blev allerede i samtiden set som en generalprøve på kampen mellem demokrati og den hastigt fremvoksende fascisme. Det var en kamp demokratiet tabte – og det på mere end en måde: Sovjetunionen og de grundigt antidemokratiske kommunister fik mere og mere magt i republikken.

No Pasaran - forside

Vittorio Giardino tager læseren og hans helt Max Fridman med til republikkens sidste dage. Franco er på vej mod Barcelona, og de internationale brigader er allerede ved at blive opløst, da han ankommer. Fridman har lovet at finde vennen Guido, som tilsyneladende bare er sunket i jorden. Ingen ved noget, og han må slutte sig til en gruppe journalister for at søge spor ved fronten.

I baggrunden lurer republikkens efterretningstjeneste, der er på jagt efter en forræder, der lækker afgørende dokumenter til oprørerne. Mistænker de Fridman? Eller lader de ham tværtimod træde i nogle spinatbede for at se, hvem der reagerer? Farligt er det under alle omstændigheder med attentater, flybombardementer og hårde kampe ved fronten.

No pasaran - sideeksempel

Tegningerne er holdt i en realistisk, præcis streg. Det fungerer godt i sammenhængen, for det er tydeligt, at historien bygger på grundig research og et indgående kendskab til mellemkrigstidens politiske ideer og til de indre magtkampe i republikken. Historien er fiktion, men den kunne være rigtig.

No Pasarán er en glimrende graphic novel. Den formidler krigen flot, og selvom den er skabt over en ti-årig periode, så hænger historien sammen. Bogen fungerer både som tidsbillede og som krimi, og så gør det ikke noget, at Fahrenheit har suppleret med interessant ekstramateriale.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s