Anmeldelser · Nordlys - bøger fra Norden

Hallgrimur Helgason: Lejemorderens guide til et smukt hjem

Pulp Fiction kommer til Island

Tarantino nævnes flere gange i bogen. Han er tilsyneladende vild med Reykjavik og har besøgt byen. Den detalje er næppe tilfældig, for det er ikke svært at se slægtskabet mellem hovedpersonen Toxic og de småfilosofiske gangstere i Tarantinos klassiker. I begge tilfælde er der tale om lejemordere, der ser verden med deres helt egne briller og i øvrigt tager sig lettere aparte ud, når de møder den ”almindelige” verden.

Lejemorderens guide til et smukt hjem - forside

Efter en mislykket likvidering i New York, må Toxic flygte til Island forklædt som fader Friendly, en amerikansk vækkelsesprædikant, der skal yde støtte til sine islandske fæller på den kristne højrefløj. Snart toner han frem på islandsk TV med særprægede budskaber, hvis han da ikke lige bruger tiden på sarkastiske kommentarer til det islandske overflodssamfund lige før finanskrisen rev tæppet væk under økonomien.

Samtidig oprulles Toxics baggrund i Split og under den jugoslaviske borgerkrig, hvor en helt almindelig fyr blev forvandlet til en kold dræbermaskine. Langsomt graver læseren – og Toxic selv – sig helt ned til de grusomme begivenheder på bunden af hans sjæl.

Den historie er ok, men bogens store styrke er dens sproglige rigdom og dens fine udnyttelse af outsiderperspektivet til at spidde det islandske samfund. Det er der kommet en morsom bog ud af. Jeg grinte højlydt, da jeg hørte den, og det hænger naturligvis også sammen med Bent Otto Hansens fine indlæsning.

Helgasons roman kan anbefales – men du skal måske tænke dig om to gange, hvis du ikke synes, at mord er noget at lave sjov med.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s