Anmeldelser · Billeder med ord - ord med billeder

Benoit Peeters og Francois Schuiten: Brüsel

Ødelæggelser i fremskridtets navn

Peeters og Schuitens serie Hemmelighedsfulde byer er fyldte med arketyper og drømmende scenarier. Det er også tilfældet i dette bind, hvor forlægget tydeligvis er Bruxelles, og hvis nogen skulle være i tvivl, så forklarer Peeters sammenhængen i en interessant indledning om belgisk byudvikling.

Brüsel - forside

Den er åbenbart præget af hensynsløs modernisme, hvor gamle kvarterer og bygninger rives ned i fremskridtets navn, og hvor det ene megalomane projekt afløser det andet. Det er hovedpersonen Constant Abeels egentlig indforstået med.

Han læser populærvidenskabelige magasiner og har netop besluttet at skifte de traditionelle blomster i sin butik ud med nogle nye af plastik. Han bliver opsøgt af professor Dersenval, en af modernismens helte, og snart er han statist i spillet om et nyt Brüsel, der skal være imponerende nok til at kunne være hovedstad for de hemmelighedsfulde byer.

Hospitaler, Constants butik, ja selv kirker må vige vejen for planerne, der er som taget ud af Fritz Langs Metropolis – bare uden Langs menneskevarme!

I sidste ende er det hele bygget på sand. Byen er fuld af halvfærdige bygninger, som ingen vil bruge, folk protesterer og til sidst er pengekassen tom. Sympatien ligger hos den oprørske Tina, der gør hvad hun kan for at sabotere fremskridtet og som Constant er tiltrukket af.

Brüsel er en på en gang mærkelig og genkendelig advarsel mod at kaste alt væk i fremskridtets navn.

2 kommentarer til “Benoit Peeters og Francois Schuiten: Brüsel

  1. Mange, mange år siden jeg læste den – men jeg husker den som helt fantastisk. Kunne godt være jeg skulle læse den igen…

  2. Sjovt nok tror jeg, at jeg ville have været mere begejstret for den, hvis jeg havde læst den for 15 år siden. Der er noget ironisk distance over historien, som jeg lidt har mistet smag for. Til gengæld trækker tegningerne op. Shuiten er eminent til at tegne bygninger og byer, som man synes, man har set før – og så alligevel ikke.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s